Thursday, October 16, 2008

Scandinavian Paradise (!?)


Η εμπιστοσύνη κάνει τους Δανούς τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο Η εμπιστοσύνη συνδέεται πέρα από την οικονομία και με την καλύτερη λειτουργία του δικαστικής εξουσίας και την εύρυθμη εκπαίδευση.
Reuters

Σε καιρούς όπως οι σημερινοί, κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τη νόσο της κατάθλιψης. Ωστόσο, έρευνες του δείχνουν ότι οι Δανοί είναι οι ευτυχέστεροι άνθρωποι στον κόσμο και αυτό χάρη σε έναν βασικό παράγοντα - την εμπιστοσύνη.
Μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια τα 5,5 εκατ. Δανών βρίσκονται πάντα στην κορυφή της ευτυχίας, σύμφωνα με τον Δείκτη Αυτοπροσδιορισμού Ικανοποίησης Ζωής αλλά και βάσει ερευνών του Πανεπιστημίου του Michigan.
Ο συγκεκριμένος λαός - που συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των πιο ευκατάστατων - διατηρεί μια παράδοση στην ισότητα και την εμπιστοσύνη, με τέτοιο τρόπο που δεν συνηθίζεται.
Η ωφέλειας που προκύπτει από αυτήν την εμπιστοσύνη καθρεφτίζεται στο Χρηματιστήριο της Δανίας. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει ξεφύγει από το «μακελειό» των παγκόσμιων αγορών, αλλά πάνω από πέντε χρόνια βρίσκεται στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές. Άλλωστε, μέσα στην θύελλα της οικονομικής κρίσης, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εγγυήθηκαν απεριόριστη εγγύηση στις καταθέσεις.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD) εξηγεί την ευτυχία των Δανών στο γεγονός ότι καταναλώνουν ένα σχετικά ίσο μερίδιο του πλούτου τον οποίο παράγουν αλλά και στο γεγονός ότι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον.
"Η Δανία είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων της. Σε άλλα κράτη, οι άνθρωποι είναι πιο κυνικοί απέναντι στις κυβερνήσεις, τις δουλειές και τους συνανθρώπους τους», δήλωσε στο BBC, η Ιουστίνη Φίσερ, οικονομολόγος του OECD.
Ο νεοσύλλεκτος Σορέν Κρίστιανσεν, 32 ετών, χαλαρώνει με την κοπέλα του στο διαμέρισμα που νοικιάζουν στην Κοπεγχάγη. Ο ίδιος δηλώνει ότι η εμπιστοσύνη του προσφέρει ασφαλέστερη καθημερινή ζωή. «Με κάνει χαρούμενο να ζω σε μία χώρα, όπου μπορείς να περπατάς ανέμελα και να μην έχεις τίποτε να φοβηθείς», εξηγεί.
Το πρόβλημα στην κυβέρνηση της Δανίας είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν πόσο ευτυχισμένοι είναι οι Δανοί ή το γιατί. Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση δαπανά 75 εκατ. δολάρια, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της.
Ο Δανός διπλωμάτης Κλάβς Χολμ ισχυρίζεται ότι ο κόσμος έχει συνδιάσει την χώρα του με τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, την Μικρή Γοργόνα και το Τίβολι Γκάρντεν. «Αυτό που δεν βλέπουν είναι ότι η χώρα αυτή έχει μοναδικές αξίες», τονίζει και προσθέτει: «Οι Δανοί είναι οι Ευτυχισμένοι Άνθρωποι. Γιατί;». Εξηγεί επίσης ότι ο λαός αυτός βρίσκει μικρές απολαύσεις σε απλά πράγματα, όπως το κολύμπι στο λιμάνι μια καλοκαιρινή ημέρα, το οποίο οπουδήποτε αλλού θα έμοιαζε επικίνδυνο.
Μια γυναίκα που κάνει ποδήλατο στους δρόμους της Κοπεγχάγης δείχνει ότι σημαίνει πολλά για αυτήν η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπο.
Το Σάμσο, νησί της Δανίας, του οποίου οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν αναπτύξει μια αυτάρκεια στις ανανεώσιμες πηγές, αποτελεί ένα παράδειγμα του αισθήματος της εμπιστοσύνης.
Δεν είναι απόλυτα σαφές πώς οι Δανοί κατάφεραν να εμπιστεύονται σε τέτοιο βαθμό ο ένας τον άλλον, πιθανόν έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά, δηλώνει ο Κρίστιαν Μπγιόρνσκοβ, καθηγητής Πανεπιστημίου.
"Πιστεύουμε ότι η καταγωγή του συναισθήματος αυτού εντοπίζεται πολύ πίσω στον χρόνο. Ίσως ακόμα και στην εποχή των Βίκινγκς», ισχυρίζεται ο καθηγητής συμπληρώνοντας βέβαια ότι πρόκειται για εικασίες.
Ως ένδειξη, δήλωσε ότι οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι απόγονοι αυτών των Σκανδιναβών που μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα είναι γενικά οι πιο πιστοί Αμερικανοί του σήμερα.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη σημειώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εμπιστοσύνης και της οικονομικής ανάπτυξης. «Αν εμπιστεύεσαι κάποιον στις συναλλαγές; των αγορών, τότε έχεις χαμηλότερες απώλειες και κόστη. Δεν χρειάζεται καν να κάνεις συμβόλαια, αν βασίζεσαι στην εμπιστοσύνη του λόγου».
Ο καθηγητής Κρίστιαν Μπγιόρνσκοβ συνδέει την εμπιστοσύνη πέρα από την οικονομία και με την καλύτερη λειτουργία του δικαστικής εξουσίας και την εύρυθμη εκπαίδευση.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη επεξεργάζεται από το 2007 την συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς ώστε να προωθήσουν την ανάπτυξη στατιστικών δεδομένων πέρα από τις συμβατικές οικονομικές μετρήσεις.
www.kathimerini.gr 17/10/2008

5 comments:

xomeritis said...

Ποιος θα το περίμενε. So much για το κλισέ μας "ναι, αλλά εμείς έχουμε τα ταβερνάκια"

celsius33 said...

φαίνεται ότι its all about trust τελικά στη ζωή. Κάτι που υπάρχει στην απλή κοινωνική επαφή του έλληνα, αλλά δεν υφίσταται καθόλου στην οικονομική οργάνωση της κοιωνίας. Σε ότι έχει να κάνει με κράτος, επιβίωση, υγεία, παιδεία, δημιουργία δεν υπάρχει εμπιστοσύνη υπάρχει άγχος, καχυποψία και κακή ποιότητα. Οι Σκανδιναβοί επίσης έχουν μεγάλη απλότητα στην καθημερινή τους ζωή, θα δεις πάνω σε ένα ποδήλατο απλό κορίτσι, στην ελλάδα όλοι γυρνάνε παστωμένοι με τα τζιπ μεστη δηθενιά. Τα ξέρεις βέβαια αυτά εσύ τα ζεις κιόλας, τι τα λέω..καλη σου μέρα Thomas.

celsius33 said...

εγω έχω καταλήξει πάντως ότι τέσσερα πράγματα είναι απαραίτητα για μια χαρούμενη και ήρεμη ζωή: H απλότητα, η εμπιστοσύνη, το χιούμορ, και η συμπόνια :):)

Antoine said...

Ενδιαφέρον πραγματικά. Προσωπικά πιστεύω ότι οι σκανδιναβικές χώρες προσφέρουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Βέβαια, όσον αφορά τη Νορβηγία ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι αρκετά μεγάλος. Έχεις διαβάσει κάτι σχετικό μήπως και για τη Δανία;

Μια μέρα συζητούσα με τους φίλους μου και λέγαμε: "Στη Σουηδία αναγράφεται στις ηλεκτρονικές ταμπέλες ότι το λεοφωρείο θα φθάσει σε 7 λεπτά. Και πράγματι έρχεται σε 7 λεπτά. Η ζωή των Σουηδών είναι βαρετή. Δεν έχει σασπένς σαν την δική μας εδώ πέρα. Βλέπεις ότι λέει ότι το λεωφορείο έρχεται σε 5 λεπτά. Κια έχεις αγωνία... θα έρθει, δε θα έρθει... μήπως έχει ήδη περάσει;;;;"

Χαιρετώ!
Αααα! Έχεις χαιρετίσματα από τον κυρ-Βαγγέλη του κυλικείου! Χαχα! Τον είχες εσύ;

Caesar said...

Ενδιαφέρουσα χώρα αν έτσι έχουν τα πράγματα. Εάν επρόκειτο να μεταναστεύσω θα ήθελα να πάω εκεί !

Τί γίνεται όμως στα νησιά Φερόες. τα οποία ανήκουν στη Δανία ?!