Monday, June 16, 2008

Maya Plisetskaya - Bolero

Απόψε η Sylvie Guillem χόρεψε ακριβώς αυτή τη χορογραφία του Μπεζάρ, είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ότι και οι χορογραφίες μένουν σταθερές σαν παρτιτούρες μουσικής μέσα στις δεκαετίες. "Γράφτηκε" το 1960 και χορεύεται απαράλλαχτο. Το κοντινότερο και καλύτερο βίντεο που βρήκα είναι αυτό. Για τη φίλη μου τη Σοφία φαν του κλασσικού χορού που λέει ότι η Πλισέσκαγια είναι η καλύτερη στο Bolero. Η Sylvie εισέπραξε ένα δεκάλεπτο standing ovation από το κοινό πάντως, όπως και το μπαλέτο του Τόκυο. Che Bella!


9 comments:

Roadartist said...

Απλα εξαιρετικο!

kyzikos said...

Τελικά δεν είναι εύκολο να κρατάς την προσοχή του θεατή για 10' σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που το μόνο που αλλάζει είναι η εναλλαγή των οργάνων και η δυναμική, που κορυφώνεται. Δεν ήξερα ότι υπάρχει μια τέτοια χορογραφία για το bolero και μάλιστα από τον bejart, που μας άφησε πριν λίγους μήνες.

3 parties a day said...

Σ' ευχαριστώ γι αυτό το βίντεο...

ολα θα πανε καλα... said...

Έχω την εντύπωση ότι η Sylvie γράφεται Guillhem ή Guilhem αλλά μπορεί πάλι να γράφεται και Gillem - μικρή η σημασία.Σημασία έχει ο χορός της και το θείο δώρο με το οποίο είναι προικισμένη.Από τις νέες χορεύτριες είναι η αγαπημένη μου.Ήταν πολύ φίλη και αγαπημένη μαθήτρια του Nureev.

Antoine said...

Τέλειο... το Bolero του Ravel πιστεύω ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει συνθέσει άνθρωπος! Μπορώ να το ακούω για ώρες!

Μπράβο, celcius33! Μου έφτιαξες τη μέρα.

Artanis said...

το έχω δει στην τηλ/ση με την Πλιτσέσκαγια...Κα-τα-πλη-κτι-κη...

stefan said...

μαγική αναμφισβήτητα η Maya αλλά η Sylvie έχει μια φοβερή ορμή σχεδόν πρωτόγονη που μας συνεπήρε όλους στο Ηρώδειο,υπέροχη παράσταση και το μπαλλέτο του Τοκυο με ασιατικό δυναμισμό έδωσε ορμή....άντε να δούμε πολύ χορό φέτος στην Αθήνα κ στη Καλαμάτα

celsius33 said...

Υπάρχει το φεστιβάλ χορού της Καλαμάτας για τους αδειούχους καταρχήν και τους φαν του χορού. Δε θα χάσετε όσοι κατέβετε. (σύγχρονος χορός εκεί)

7Demons said...

Αγαπητέ συνάδελφε,

Μας πιάνεις αδιάβαστους σχετικά με την S.Guillem...
Η χορογραφία του Bejart αν και κομφορμισμένη κάπως εξακολουθεί να αγγίζει ευαίσθητες χορδές της αισθητικής και παρά το pop άρωμα που λεπτά αναδύει,δεν πάυει να είναι συγκλονιστική.
Και η Plissetskaia έχει από καιρό μάθει να συνεπέρνει τους θεατές με την πειθαρχημένη και εξαιρετική της ερμηνεία.

Επίτρεψε όμως εδώ να σημειώσουμε ότι στο σκληρό και άπονο χόρο του μπαλλέτου,ένα και μόνο άστρο θα φωτίζει για πάντα το στερέωμα με τη σεμνότητα(ζωής και τέχνης) και τη θεική της ερμηνεία:

Galina Ulanova...


;-)