Tuesday, November 25, 2008

Turkiye

Διαβάζω το τελευταίο βιβλίο του Ξανθούλη αφιερωμένο στην Κωνσταντινούπολη. Αποκαλυπτικό και ατμοσφαιρικό, πλούσιο σε ιστορικές αναφορές, στέκια, ανεκδοτολογικά στοιχεία, και αναφορές στον σύγχρονο πολιτισμό της Πόλης. Είναι διασκεδαστική η αναφορά του σε μια ιέρεια της μουσικής εκεί, την Bulent Ersoy, μια κυρία με πλουσιότατο βιογραφικό, τη διασημότερη τρανσέξουαλ της Τουρκίας, η οποία έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου το '81 μέσα στη χώρα, εκδιώχθηκε από το σύστημα, αλλά κατορθώνει χάρη στη βαθειά μελαγχολική φωνή και στα...ωραία τραγούδια και στους γάμους με νεαρούς που κάνει να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο σε μια χώρα που η κοινωνική υποκρισία ζεί και βασιλεύει επιτρέποντας τέτοιες "εξαιρέσεις" να χαίρουν ευρείας όσο και ιδιότυπης αποδοχής. Τώρα είναι αγαπημένος ογκόλιθος στα 55 της και είναι κριτής σε μουσικό reality φορώντας ανεκδιήγητες τουαλέτες να κρύψει το αυξανόμενο βάρος της. Ψάχνοντας από περιέργεια έπεσα πάνω στο αυτό βιντεοκλίπ και κατάλαβα ότι η Άντζελα Δημητρίου είναι μεγάλη κλέφτρα ιδεών, πλαστικών και γενικότερα αισθητικής και lifestyle (ή μήπως το αντίστροφο? :) Αν ντουμπλάρει αυτό το άσμα με τη φωνή της στα ελληνικά κανείς δε θα το καταλάβει. Προτείνω να ονομάσουμε τη σύγχρονη κουλτούρα μας ελληνοτουρκική όπως παλιότερα τη βαφτίσαν..ελληνορωμαϊκή.

Χωρίς λόγια!

6 comments:

Antoine said...

Ελληνοτουρκική; Μμμ... ίσως ισχύει, αν και πιστεύω πως έχει αρχίσει να υποχωρεί σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα αρχίζει να αλλάζει πρόσωπο.
Τι πιστεύεις τελικά;

Natasha said...

Χα χα το τσίμπησε το τεκνάκι η μπουλούκα! Περιπτωσάρα πάντως η Bulent, έχει πολλές τέτοιες καλτ μορφές η Τουρκία.Αν όχι στην κουλτούρα γενικότερα, στη μουσική σίγουρα υπάρχει αλληλεπίδραση Ελλάδας-Τουρκίας.

7Demons said...

Το αγοράσαμε σήμερα!
Θα το διαβάσουμε και θα κάνουμε μια ωραία και κριτική ανταλλαγή απόψεων(κατά προτίμηση στο k44!).

celsius33 said...

antoine, εντάξει υπερβολές το ελληνοτουρκικό, πάντως έχουν έναν έντονο trash συμβολισμό οι Τούρκοι, στο τέλος ο τάφος της αοιδού με έστειλε. Καμμιά ελληνίδα λαϊκή δε θα το κανε αυτό. Πάντως σαφώς έχουμε πάρα πολλά κοινά, μια διαφορά μας είναι η αίσθηση του χρόνου, γιαυτούς κυλάει πιο ανατολίτικα, εμείς βιαζόμαστε πλεόν.Να σαι καλά, και με τις σπουδές.
Nati, καλτιά, έχει και κάτι άλλα βίντεος τύφλα να χει ο Φλωρινιώτης.
Συνάδελφε, τι ωραία. Θα σου αρέσει είναι καλογραμμένο, και είμαι σίγουρος ότι θα ψάξεις και θα θελήσεις να πάρεις στα χέρια σου το περιοδικό Cornucopia (θα δεις..). Θα μιλήσουμε!

greekgaylolita said...

Ο Zeki Muren θα είναι ευτυχισμενος για την επιγονο του:-)

celsius33 said...

ggl, δεν τον ήξερα, αλλά τον είδα στο tube, χωρίς λόγια ξανά. Αυτό το ροζ δεν έχει όμοιο:
http://www.youtube.com/watch?v=C-Q07dbKwow&feature=related