Saturday, June 5, 2010

Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη

"Η κρίση τσάκισε τον πιο σάπιο κρίκο της αλυσίδας, έτσι χάθηκαν ξαφνικά όλες οι βεβαιότητες των Ελλήνων πάνω στις οποίες έχτισαν τη ζωή τους τα τελευταία 40 χρόνια. Το όνειρο του μέσου Ελληνα ήταν ξεκάθαρο και είχε στάδια υλοποίησης. Πρώτος στόχος η αγορά ενός σπιτιού στην Αθήνα. Μετά σπουδάζουμε τα παιδιά και προσπαθούμε να τα διορίσουμε - συνήθως τα πιο αδύναμα- στο Δημόσιο. Μετά παίρνουμε από ένα αυτοκίνητο στο κάθε παιδί μόλις πάρει το πτυχίο και με δάνειο αγοράζουμε ένα ακόμη σπίτι για την κόρη. Μόλις κλείσει αυτός ο κύκλος, με ένα άλλο δάνειο παίρνουμε εξοχικό. Οποιος δεν αντέχει αυτή την αγορά επισκευάζει το πατρικό του στο χωριό και ετοιμάζει την ανέμελη επιστροφή του στη γενέτειρα. Με σίγουρο εισόδημα μια σταθερή σύνταξη, την καλύτερη στην Ευρώπη, σε σχεδόν νεαρή ηλικία μεταξύ 55 και 60 ετών αράζει στην επαρχία και απολαμβάνει τους κόπους μιας ζωής στην πόλη. Για όσους δεν πρόλαβαν, τα όνειρα αυτά τώρα γίνονται εφιάλτης. Ουδεμία από τις μέχρι σήμερα βεβαιότητες υπάρχει. "
από τα ΝΕΑ του Σαββάτου

4 comments:

nikos said...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κείμενο περιέχει αλήθειες. Μα είναι κρίμα να γενικεύουμε. Γιατί κοντά στις μεγαλύτερες συντάξεις της Ευρώπης υπάρχουν και οι μικρότερες της Ευρώπης. Και τα παραδείγματα είναι ατελείωτα. Δεν ζήσαμε όλοι αυτά τα 30-40 χρόνια με τον ίδιο τρόπο. Μόνο που τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι...

the boy with the arab strap said...

ειχαμε μαθει να προσπαθουμε να ζησουμε παρασιτικα , αλλα τωρα τελος , ας στηριχθουμε ο καθενας στα δικα του ποδια .

xomeritis said...

Το όνειρο δεν ήταν άσχημο, κατοικία, εργασία. Μετά, ο σκοπός άγιασε τα μέσα.

Provato said...

μία σκέψη απλά: Οι δημοσιογράφοι, ειδικά οι λεγόμενοι ώριμες φωνές, παίζουν πολύ, πολύ βρώμικο παιγνίδι.

εγώ δεν δέχομαι χωρίς να το περάσω από 40 κύματα αυτό που μου λένε - προσπαθώ να δω τι συμφέρον κρύβεται από πίσω.... γιατί δυστυχώς κατά κανόνα, κάτι κρύβεται.