Sunday, September 16, 2007

Γινόμαστε Βαβέλ?


Είναι μια απολιτική βραδυά αυτή απόψε, γιατί αυτό που πήρε η ΝΔ δεν είναι επιδοκιμασία είναι απλά ανοχή. Ο δάμαλος ήταν σαφής , μετέωρος , ενωτικός με έναν αδιάφορο τρόπο , καθόλου επικριτικός για την οσμή σήψης και δυσφορίας που τυλίγει το κόμμα, με την μηδαμινή απόδοση και τις λίγες ελπίδες που έχουν ακουμπήσει επάνω του τα εκατομμύρια που το ψήφισαν. Ξέρει τι κάνει ...δημόσιος υπάλληλος είναι 9 με 3 πρωθυπουργός , καμμιά φαπίτσα σε κάποιο σκάνδαλο αλλά ακόμα καλύτερα σιωπή και απουσία.
Βρίσκομαι στην Κομοτηνή όπου για πρώτη φορά απόψε μπορεί να βγούνε 2 Μουσουλμάνοι υποψήφιοι στους 3.Ο τρίτος είναι ο Στυλιανίδης ο υφυπουργός εξωτερικών. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι χριστιανοί θα έχουν μικρότερη εκπροσώπηση από τους μουσουλμάνους. Ο τοπικός πληθυσμός δυσφορεί. Η Αθήνα χέστηκε , η Θράκη όμως καθόλου.
Η Ρωμαϊκή εμφάνιση του Κλαύδιου Βενιζέλου ήταν το κερασάκι που μας ανύψωσε σαν τηλεθεατές. Ο διάδοχος ...τηλεμεταφερθήκαμε φαντασιακά σε 4 χρόνια από τώρα με έναν νικητή Βενιζέλο , και μια παρθενόβγαλτη Ντόρα στη μπίζνα , αφού ο δάμαλος θα της έχει δώσει την καρέκλα του αφού θα χει καταφέρει το ακατόρθωτο. Να λάβει τον τίτλο του εθνοπατέρα και η μούρη του να αναρτηθεί σε κάθε κατάστημα και δημόσια υπηρεσία της χώρας σε κάδρα από φίλτσισι , όπως ακριβώς ο Κεμάλ Ατατούρκ στην Τουρκία. Να τον συμπαθεί και η κουτσή Μαρία και να τον αγαπάνε όλοι . Με τρομάζει η σαδομαζοχιστική σχέση αυτού ανθρώπου με το λαό για σκεφτείτε το...πιο γαλιάντρα δε γίνεται. Να μην κάνεις τίποτα και να σε αγαπάνε όλοι.
Πιστεύω βαθύτατα ότι ένα μεγάλο κόλπο εκτυλίσεται μπροστά μας, γλυκά, χωρίς θόρυβο...είναι η άλωση του κρατικού μηχανισμού από ένα μάτσο αποενοχοποιημένων δεξιών και φίλων , σε ένα κλίμα χαλαρού ελέγχου και ηλιόλουστου lifestyle . Είναι θλιβερό...παρόλα αυτά ας περιμένουμε μήπως ο δάμαλος έχει πρόθεση αυτή τη φορά να ΦΤΙΑΞΕΙ κάτι , ένα δρόμο στην επαρχία , ένα νέο λιμάνι , κάτι....το ελπίζω διακαώς. Και γω όπως οι περισσότεροι με τα μάγια που μας έχει κάνει δεν τον αντιπαθώ. Πραγματικά δεν τον αντιπαθώ.Αλλά δε χάφτω και την μαγκιόρικη γοητεία του. Τους λιμοκοντόρους από κάτω φοβάμαι , και είναι χωρίς αμφοβολία πολλοί...
Σωστά πράττει ο Γιωργάκης και την κάνει με ελαφριά πηδηματάκια , ίσως έπρεπε να γίνει νωρίτερα αλλά περίμενε την verification άλλη μια φορά. Λυπήθηκα , αλλά βοηθά τον Καραμανλή να του βγει το εθνοπατερικό όραμα. Πρέπει να χει πολλά βίτσια ο Κ.Ο βιτσιόζος έλκει περισσότερο από τον άοσμο. Οι προθέσεις , τα τεχνάσματα , οι σημασίες και τα σημαίνοντα, τα νοήματα , οι πράξεις, η ΤV και η ηθική μπερδεύονται γλυκά σε μια καταστασιακή Βαβέλ.
Πολλά κομμάτια αυτής της κοινωνίας δεν τα αναγνωρίζω καθόλου , τους πανηγυρισμούς των συνταξιούχων με τις μπλε σημαίες και τις ντουντούκες , όταν έχουμε περάσει την μεγαλύτερη καταστροφή σαν χώρα πριν 3 εβδομάδες. Στα είκοσι μου ένιωθα ηλίθιος να σέρνα μια κομματική σημαία μαζί μου. Πολλοί γύρω μου όχι, ακόμα και στα 40.Αλλά θεωρούνται πιο ώριμοι από μένα από πολλούς. Τι να πεις ?
Γενικά δεν καταλαβαίνω πια και πολλά σε αυτό που λέγεται πολιτική κατάσταση και ελληνική δημοκρατία.Και το κενό αυτών και των σαλονιών τους, με τον αγρότη και τον καθημερινό άνθρωπο βαθαίνει επικίνδυνα. Χαρακτηριστικό του κενού αυτού δεν μπορεί να είναι παρά η μούρη του αρχικελευστή Ρουσόπουλου στον δεξιό ώμο του Καραμανλή. Μούρη τραγικά άδεια, επικίνδυνα πονηρή,και τόσο σύντομα ανερχόμενη που τρομάζει.
Χωνεύω την απογοήτευση μου ακόμη . Καλό είναι για να χτυπήσω τις αυταπάτες.Για την κοινωνία που ζω. Το καλύτερο που άκουσα απόψε το είπε η συνεργάτιδα του Παπαχελά στον ΣΚΑΙ (Σοφία -δε-θυμάμαι-επίθετο) Ονειρεύομαι έναν πρωθυπουργό που θα εμπνεύσει στον Έλληνα το αίσθημα της ατομικής του ευθύνης . Από τα σκουπίδια που πετάει και περιμένει να του τα μαζέψουν άλλη και σε όλα τα άλλα. Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή. Να μας εμπνεύσει κάποιος την ατομική ευθύνη , όπως η δασκάλα στο σχολείο και οι γονείς μας παλιά . Αν ο Κ. το μπορέσει θα τον τιμήσω . Αλλά πολύ φοβάμαι ότι χέστηκε για οποιαδήποτε τέτοια νουθεσία. Βλέπει είναι και ο μαθητής (εμείς) ανεπίδεκτος.
Ο ΣυΡιΖα είναι μια υπέροχη εξέλιξη. Όσο περισσότεροι και δυνατότεροι τόσο το καλύτερο!
Σε καλή μεριά λοιπόν οι εκλογές και βοήθεια μας ....αν η κίνηση χειροτερέψει , τα λεοφωρεία δεν περνάνε,το μετρό μείνει έτσι μινιατούρα, το νερό δε μας φτάνει ,το γάλα φτάσει τα δύο Ευρώ και χάσεις και τη δουλειά σου , και οι γονείς σου πρωτοτυπίσουν και σε αρνηθούν ...μη φοβηθείς...υπάρχει και η Αυστραλία!!

12 comments:

Jirashimosu said...

Εξαιρετικό κείμενο... και δυστυχώς κάτι παραπάνω.

Alex A. said...

Δηλαδή αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση δεν θα καιγόταν η Ελλάδα; Μάλλον οι ψηφοφόροι δεν το πιστεύουν, και γι' αυτό δεν έσπευσαν να εμπιστευθούν τον Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επανεφεύρει το λόγο ύπαρξής του αν δεν θέλει να κατρακυλήσει ακόμα πιο χαμηλά το 2011 ή όποτε...

Κατά τα λοιπά νομίζω ότι ζεις σε μια λίγο φαντασιακή Ελλάδα και γι' αυτό απογοητεύεσαι. Κοίτα γύρω σου τους ανθρώπους πιο προσεκτικά και ίσως καταλάβεις κάτι παραπάνω για τη χώρα σου. Έχουμε τη χώρα, την κυβέρνηση, την παιδεία και το περιβάλλον που μας αξίζουν.

Alex A. said...

Α, και κάτι άλλο: Ποιο είναι το πρόβλημα να βγουν παραπάνω Τούρκοι (ναι, Τούρκοι, αφού έτσι αυτοπροσδιορίζονται ως εθνότητα) βουλευτές στη Θράκη; Κάτι σε ΛΑΟΣ μου κάνει η ανησυχία των "Ελλήνων Χριστιανών" της παραμεθορίου... Αφού έκαναν τις περιφέρειες όπως ήθελαν για να μη βγαίνουν παραπάνω "Μουσουλμάνοι" εκπρόσωποι (βλ. την ενοποίηση τη Ξάνθης με Καβάλα και Δράμα), τώρα μας ενοχλούν κι αυτοί που εκλέγονται έτσι κι αλλιώς;

Με μπέρδεψε αυτή η αναφορά σου...

Anonymous said...

Μετά από ολονύχτιο θρίλερ ο νομός Ροδόπης (πρωτεύουσα Κομοτηνή) κατάφερε τελικά να αποτρέψει την εκλογή δύο μουσουλμάνων βουλευτών έναντι ενός χριστιανού.Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, πλέον οι χριστιανοί αποτελούν πληθυσμιακή μειονότητα και κανείς δε θέλει να σκέφτεται τι εξελίξεις μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για τη Θράκη.Αλλά ας μην κινδυνολογούμε.

Anonymous said...

Κόιταξε Alex,είναι απλό το θέμα.Ο απλός λαός στη Θράκη συμβιώνει ειρηνικά και με σχέσεις φιλίας.Το πρόβλημα το δημιουργούν οι άρχοντες της μειονότητας, επίσημοι και παρασκηνιακοί.Εγώ που αυτοπροσδιορίζομαι ως Ελληνίδα δε θέλω στην ίδια μου τη χώρα να με κυβερνούν άνθρωποι που νιώθουν και δρουν πάνω απ'όλα ως ανθέλληνες,που θεωρούν τον χριστιανό Θρακιώτη εχθρό και τον αποκαλούν "γκιαούρη".

stefan said...

Οι έλληνες έχουμε μια τάση υπερβολής σε ότι κάνουμε και λέμε. Σιγά πια ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι μπαμπούλες , έχουμε σα κυβέρνηση ότι μας αξίζει.Επιτέλους τα δύο κόμματα εξουσίας πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποια πράγματα ώστε να υπάρξει πρόοδος στη παιδεία ,την υγεία και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.Αφού όλα είναι θέμα εικόνας ο πιο άμεσος βλέπε Καραμανλής θα κέρδιζε ακόμα και με τις φοβερές καταστροφές.Εδώ ο Ανδρέας κέρδιζε με τη Μιμή και την ημερήσια διούρηση,έτσι ο έλληνας θέλει το κάτι του.
Πιστεύω πως το παιχνίδι παίζεται σε άλλα επίπεδα ,ο κόσμος είναι πια ένας, το περιβάλλον, η άνοδος του φονταμενταλισμού και η φτώχεια στο τρίτο κόσμο είναι τα κύρια θέματα και κανένας δε μιλά,ούτε η περίφημη ελληνική αριστερά που κατεβάζει κόσμο στο πεζοδρόμιο με συνθήματα της προηγούμενης δεκαετίας. Σε πια προηγμένη χώρα δεν επιτρέπεται η ιδιωτική παιδεία,ας πηγαίνουν οι έχοντες για σπουδές στην εσπερία εμείς εδώ με σοβιετικό μοντέλο, λες και όσοι έχουμε βγάλει εληνικό πανεπιστήμιο δε βλέπουμε ποιοί είναι οι πανεπιστημιακοί εδώ, έλεος. Ανοιχτή κοινωνία , ιδέες και ελευθερία.
Η Νατάσα που ζεί στη θράκη νομίζω το τοποθετεί σωστά, αν θές να μένεις στη χώρα τούτη πρέπει να σέβεσαι την εθνική της ακεραιότητα και να μην υπηρετείς άλλα κέντρα. Βέβαια η μικροπολιτική αθηναική πολιτική τόσων δεκαετιών έρριξε τους μουσουλμάνους στη φωλιά της ΄Αγκυρας.Είμαστε τυχεροί να ζούμε σε μια όμορφη μικρή χώρα ας συνεργαστούμε να την κάνουμε καλύτερη και ας δούμε και τι γίνεται έξω από τη πόρτα μας.

Desposini Savio said...

έχεις γράψει τόσο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ που μ'εχεις αφήσει άφωνη.

συμπορευτής στις ιδέες σου και'γω, η μικρή, πτωχή πλην όμως ανατρεπτική φέτος desposiniSavio.

άντε και καλή τετραετία

Tradescadia said...

"Ατομική ευθύνη". Όλα τελικά από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν. Εξαιρετικό κείμενο! Καλημέρα!

nanakos said...

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Αλεξ:

"Έχουμε τη χώρα, την κυβέρνηση, την παιδεία και το περιβάλλον που μας αξίζουν".

Οι κυβερνήσεις αποτελούνται από ανθρώπους που μοιράζονται κοινά αμαρτήματα: υπερφιλοδοξία, αδηφαγία, δίψα για κάθε είδους εξουσία με οποιοδήποτε κόστος. Εμείς δυστυχώς επιλέγουμε αυτούς που έχουν όλα τα παραπάνω στον μέγιστο βαθμό. Συν αυτό της πλήρους απαξίωσης προς την ευθύνη της θέσης τους. Λες και κάτι μας τραβά στην αυτοκαταστροφή.

celsius33 said...

jir σ ευχαριστώ
αλεξ τελικά βγήκαν δύο έλληνες και ένας μουσουλμάνος στη Ροδόπη. Θα ήταν μεγάλο θέμα να εκπροσωπηθεί ο νομός από δύο μουσουλμάνους στοθς τρεις πίστεψε με , οι ζωές και τα συμφέροντα των δύο πλευρών είναι αρκετά διακριτά πίστεψε με , και σ αυτό παίζει ρόλο το προξενείο της θράκης που κάνει τούρκικη πολιτική στην ξάνθη και ροδόπη , οι ψήφοι πάνε σταυρωμένοι και δοσμένοι στα χέρια πριν τις εκλογές , και κατόπιν σχεδίου
natasha είσαι μουσουλμάνα ? μπράβο που αυτοπροσφιορίζεσαι ελληνίδα (τσ τσ)
στέφανε δεσποσύνη (μπράβο για την προψωπική ανατροπή :) tradescadia σας ευχαριστώ για το σχόλιο
nanakos, φυσικά και συμφωνώ, αν και όπως λεεί και ο άλεξ κάπου έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν , την τι βι που μας αξίζει , το περιβάλλον που μας αξίζει ...το ποστ είναι ακριβώς η απορία μου για το τι δημιουργούμε να συμβεί οι απλοί πολίτες τριγύρω και στη βουλή ,είναι θολά τα πράγματα , ζαλισμένα

giorgisxristodoulou said...

Πολυ καλό και με ακρίβεια κείμενο.
Χάρηκα που σε βρήκα!
Γιώργης

celsius33 said...

και γω χάρηκα Γιώργη, καλές μουσικές !