Thursday, May 15, 2008

Dance


Περπατώ στην πειραιώς στο ύψος της σχολής Καλών τεχνών , σκυλιά αλυχτάνε, πλάκες από το πεζοδρόμιο λείπουν, για να περπατήσεις πρέπει να κατέβεις πάνω στο δρόμο σε κάποια σημεία και να σε προσπερνάνε τα αμάξια, σκουπίδια, στρίβω δεξιά για τον Ελληνικό Κόσμο από το δρομάκι, ανυπόφορη μυρωδιά από κάτι που σαπίζει, σκουπίδια, σκόνη, νυχτώνει, φτάνω για μια παράσταση χορού. Ο χώρος αλλάζει, πολιτιστικό αγαθό, καλοφτιαγμένος χώρος έξω και μέσα, ζεστή νύχτα, η Πειραιώς είναι μια no mans land, διασυνδετική στο χάος, ενοχλητικά αφρόντιστη. Και μετά η επιδοτούμενη τάξη ενός ωραίου χώρου, που όμως όλη η γύρω περιοχή είναι σε πλήρη μαρασμό. Trash τελείως, άλλωστε οι 9 στους 10 φτάνουν με τ αυτοκίνητα τους εδώ, ποιος περπατάει νύχτα στα πλάγια αυτού του δρόμου? Περιμένοντας την παράσταση, έρχονται ηθοποιοί από την Τιβι και άλλες γνωστές φυσιογνωμίες. Είναι και η Τένια -Κοτένια -Μακρή η οποία είναι απίστευτα χοντρή. Στο τέλος βαριέμαι να τους κοιτάζω άλλο, καταντάει κουραστικό. Συγκεντρώνομαι στη συντροφιά μου. Ένα κομμάτι μου αρέσκεται να τους βλέπει, ένα εκνευρίζεται, η TV και τα media χώνoνται στη ζωή σαν αναπόσπαστο ογκίδιο μέσα μας, άλλο πραγματικότητα, άλλο καθημερινή ζωή, και η διήθηση αυτών από το φίλτρο της TV. Τα μελετούνε οι marketers αυτά, χρήμα. Νησίδες πλασματικής ευφορίας, χαριεντίσματα. Η παράσταση είναι καλή, σπονσοράρει η Coca Cola ένα έργο σύγχρονου χορού για 3 ημέρες, ομαδικό, γρήγορο, με καλή μουσική, και αποσπασματικότητα σύγχρονη, μικρά θράυσματα ζωής. Στο γυρισμό πριν τις δώδεκα ελάχιστα αυτοκίνητα περνούν πια την Πειραιώς, τα ταξί με το ζόρι. Οι ηθοποιοί και το συνάφι μένουν στο προάυλιο για το παρτάκι που θα ακολουθήσει, με τις κάμερες του Σταρ και του Μέγκα, ετοιμάζεται να πει δυο λόγια η κοκκινομάλλα από το Παραπέντε - κουκλίστικη είναι. Ξεχνάς το χορό, είναι ένα θέαμα πληρωμένο από την Coca cola, είναι σαν διαφήμιση, είναι σαν ψέμμα, πρέπει να κοινοποιηθεί λαμπερά στα μαγκαζίνα..
Φεύγω, η νύχτα είναι γλυκειά, δε χορταίνεις να σαι έξω τα βράδυα στο ήπιο κλίμα, και στο σπαρακτικό καμμιά φορά χάος αυτής της παράξενης πόλης.

6 comments:

BOSKO said...

Πολύ καλό πραγματικά!

xomeritis said...

Κουφόβραση κι εδώ. Αυτές τις μέρες μου μύρισε και μένα κάποια στιγμή σκουπιδίλα, και όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, αναπόλησα.

Rainman said...

ήμουν κι εγώ εκεί χθες! :-) δεν τρελάθηκα όμως... μου άρεσε το σκηνικό, η ιδέα, η μουσική, τα video projections και οι χορευτές φαίνεται να είχαν δουλέψει σκληρά, αλλά όταν τέλειωσε δεν μου "άφησε" κάτι, το αποδίδω στο σενάριο και στη χορογραφία... πάντως όπως και να'χει είναι ενδιαφέρουσα παράσταση.

s_k said...

εχω περπατησει αρκετες φορες νυχτα στην πειραιως ως το bios.ηταν ωραια.

celsius33 said...

rainman, θα συμφωνήσω δεν ήταν κακό, απλά ήταν κοκακολίστικο στο όλο στήσιμο της βραδυάς. είχε ενδιαφέροντα σημεία
fuzzy καλησπέρα,εννοώ την πειραιώς αρκετά χαμηλότερα απο κει, στον ταύρο, 4 5 χιλιόμετρα πιο κάτω από το Bios, εκεί δε θυμίζει πόλη οργανωμένη, απλά ένα δρόμο.
Καλή εβδομάδα σε όλους!

Artanis said...

Καλημέρα Κέλσιε...Πέρασα να σε δω μετά από πολύ καιρό, από το ποστ που είχες ανεβάσει σχετικά με την ενέργεια και τα μπλακάουτ της ΔΕΗ...
Εμείς εδώ, δεν έχουμε τέτοιες "Υπερπαραγωγές", που λένε...Είδατο ρεποστάζ στην τιβι, αλλά δεν στάθηκα να το πολυσκεφτώ...Βασικά όλες αυτές οι συγκαλυμμένες ή προφανείς χορηγίες, κάτι μου κάνουν, οπότε...
Αυτόν το καιρό, οι βιτρίνες των καταστημάτων στους βασικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, έχουν στολιστεί με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από ντόπιους καλλιτέχνες, και είναι απόλαυση να τους περπατάς και να χαζεύεις...Η έκθεση θα διαρκέσει 1 μήνα, και είναι σχετικά καινούριος ο θεσμός αυτός, είναι μόλις ο 2ος χρόνος του...
Στο Βόλο είμαι...