Monday, August 18, 2008

Δεκαπενταύγουστος της Πράγας.


































Αμέτρητος τουρισμός, ευταξία, πρασινάδα, κρύο με μια μέρα συνεχόμενης βροχής, όλα τα αρχιτεκτονικά στυλ, υπέροχος ο μοντερνισμός, η αρ νουβώ του 20αιώνα. Κομμουνιστική ιστορία και δράματα που θέλουν πια να ξεχαστούν, τώρα πρώτης τάξης υλικό για αναδρομικές εκθέσεις, κάτω από τις ορδές αμερικάνων και ευρωπαίων τουριστών, και των καταστημάτων πολυτελείας. Αυγουστιάτικο συννεφιασμένο φεγγάρι πάνω από το Μολδάβα. Χαριτωμένα προάστια που προκαλούν θαυμασμό με την γερμανική τους ευπρέπεια. Η νέα άνοιξη της Πράγας είναι ο τουρισμός.

17 comments:

dgalanis said...

βάλε όμως και καμιά λεζαντούλα κάτω από τις φωτό για να ξέρουμε τι βλέπουμε ;))

Caesar said...

Η νέα άνοιξη της Πράγας ελπίζω να μην έχει την ίδια τύχη με την του '68 !

celsius33 said...

αχ μανιφέστο και που μπόρεσα να τις ποστάρω από τη δουλειά πάλι καλά να λες.δεν προλαβαίνω να γράψω προς το παρόν. ίσως αργότερα βάλω λεζάντες, θα έπρεπε ίσως
caesar, είχε μια ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες που τράβηξε ο joseph kudelka εκείνες τις μέρες, τις έστειλε κρυφά στη δύση, γίναν διάσημες ως απόδειξη του τι συνέβη ακριβώς με τους Ρώσους, και κέρδισε και το βραβείο από το Magnum ως ο ανώνυμος τσέχος ρεπόρτερ. Υπήρξε βία σαυτές τις χώρες, και η περισσότερη ήταν κρυφή και ύπουλη. Τώρα νομίζω ότι κοιτάζουν μόνο μπροστά (πολύ louis vuitton, μπουτίκ κλπ μεταξύ άλλων).Η πόλη έχει τόσο τουρισμό που το εισόδημα της είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

dgalanis said...

πάντως η νέα άνοιξη της πράγας είναι η βιομηχανία πορνό ;))

hotel iris said...

κάποια κάδρα σου είναι υπέροχα. πάντα τέτοια ταξίδια και στα επόμενα...

BOSKO said...

Γεια σου, ρε Κέλσιε, μ' έφτιαξες με τις φωτό ειλικρινά! Μετά το Άμστερνταμ, είναι η πιο αγαπημένη μου πόλη! Έχω πάει δύο φορές κι έχω περάσει παραδείσια, που λένε! Τη δεύτερη φορά- Οκτώβρης του 2006 ήταν- έφερα και πολλά τσέχικα βινύλια (Marta Kubisova, η Joan Baez της πρώην Τσεχοσλοβακίας σα να λέμε κλπ.) Επίσης, βρήκα CD του Jim Cert, ενός Τσέχου road- artist με πολλά στοιχεία από Tom Waits και Tiger Lillies! Όταν ξαναπάς, τσέκαρε τον, αξίζει! Το μόνο αρνητικό ήταν μια άνοδος της ακροδεξιάς που διαπίστωσα, καθώς με ένα φίλο Πορτογάλο, μακριμάλληδες αμφότεροι, είχαν αρνηθεί να μας εξυπηρετήσουν σε καντίνα, απ' αυτές στη σειρά, που πουλάνε τις σαντουιτσάρες. Όταν ρώτησα την τύπισσα, μια βλάχα Τσέχα, εάν έχει πρόβλημα με τα αγγλικά μας, μου απάντησε "έχω πρόβλημα με όλους εσάς"! Τώρα τι να σου πω, τους ξένους εννοούσε, τους μαλλιάδες εννοούσε, αυτή ήξερε...Πάντως, το άκουσε το μπινελίκι της σε ταυτόχρονα αγγλικά, ελληνικά & πορτογαλικά!
Α, ρε Πράγα, πότε θα σού ξανάρθω;

L' Aesthete Soleil said...

Η Πράγα αποτελεί έναν από τους πολυαγαπημένους μου προορισμούς. Όταν πλημμύρισε πριν μερικά χρόνια από τις καταρρακτώδεις βροχές έπεσα σε κατάθλιψη για μία εβδομάδα. Πλέον θεωρείται και ο πιο "in" ευρωπαϊκός προορισμός για το διεθνές jet set. Ιδιαίτερα η λουτρόπολη Carlo Vivari (ή Karlovy Vari όπως το αναφέρουν κάποια άλλα links) και μάλιστα το ξενοδοχείο Pupp είναι έξοχο. Έξοχες και οι θαυμάσιες φωτογραφίες που ανάρτησες!

mahler76 said...

Δεν έχω πάει ακόμη!!! Πάντα τέτοια σου εύχομαι.

musicbug said...

Teleies oi photos! Akouw poly kosmo pou pigenei Praga, exeis dikio se ayto pou les gia ton tourismo. Elpizo na paw ki egw kapoia stigmi! Me "eftiakses" me tis photos!
Kali ypoloipi vdomada

celsius33 said...

μανιφ, :) πολλές οικογένειες απασχολούνται και ζουν από αυτή την οικοτεχνία έτσι λένε :)
mahler να σαι καλά ευχαριστώ (πολύ κλασσική και όπερα στην Πράγα, αλλά και ακριβά ρε παιδί μου, είχε ντον τζοβάνι στο αρνουβω εκπληκτικό δημαρχείο μέσα 90 λεπτά μονάχα με εισητήριο..80 ευρώ. Και οι συναυλίες κλασσικής μέσα σε εκκλησίες είναι ολόκληρη βιομηχανία.
tiffoeus, πόλη με σημαντικούς φωτογράφους, μου είχες γνωρίσει σε ένα αφιέρωμα σου τον Saudek, συνάντησα συλλογές του σε βιβλιοπωλεία.\
musicbug, σ ευχαριστώ να σαι καλά :)
bosko, χαίρομαι που συμφωνούμε, το ενδιαφέρον με την πόλη είναι και το ταραγμένο πρόσφατο παρελθόν της, δυστυχώς από μουσική δεν πρόλαβα να γνωρίσω κάτι, αλλά αγόρασα έναν συγγραφέα που θεωρείται σημαντικός σαν τον Κούντερα, τον Bohumil Hrabal, που τον αγαπούνε και περισσότερο επειδή έζησε 50 χρόνια στην πόλη και η πόλη είναι πάντα μέσα στις ιστορίες του, κάτι σαν Παμούκ όπως το κατάλαβα. Πάντως το να μένεις σε μια τόσο βαρειά και τόσο τέλεια αισθητική πόλη, πρέπει να δημιουργεί περίεργα συναισθήματα (ο Κάφκα δεινοπάθησε ελαφρώς μέσα στα σκοτεινά της δρομάκια).Γενικά η κεντρική Ευρώπη είναι θαυμάσια. Ο συνδυασμός βαρέος κομμουνισμού με αστική ευρωπαϊκή ιστορία αιώνων είναι για μένα αχτύπητος.Καλές διακοπές όπου πας!

celsius33 said...

aestete, ελπίζω να πάω και στο Κάρλοβι Βάρι μια φορά (το οποίο επί παλαιού συστήματος λεγόταν Carl Marx stad. Και η Bratislava πρέπει να ναι ωραία, έχει και ωραία βουνά σαν τις άλπεις, τα Tatra mountains μεταξύ πολωνίας και σλοβακίας που πρέπει να ναι ανερχόμενος (και φτηνότερος από αυστρία και ελβετία) χειμερινός προορισμός.

Natasha said...

Έγραψες πάλι, άψογες pics.Είσαι καλλιτέχνης και της φωτογραφίας συν τοις άλλοις.Επίσης με εντυπωσιάζει πως κατάφερες μέσα σε 3 μόνο μέρες να εμβαθύνεις τόσο πολύ, να ανακαλυψεις τόσα πολλά πράγματα και να δεις την πόλη με το διαπεραστικό βλέμμα του ψαγμένου ταξιδιώτη και όχι τουρίστα.Φοβερός.Btw δεν έχεις πάει και στη Btatislava,την άλλοτε συμπρωτεύουσα?

Giousurum said...

Symfono kai ego me tis lezantes...
oi foto einai panemorfes...eidika oi prague111 kai prague050 einai to kati allo...
Omos tha ithela kai merikes proines se parka klp klp.
kalo apogeuma...

She said...

Πολύ ατμοσφαιρικές φωτογραφίες!
Αν και δεν έχω πάει, σε μαγνητίζει μόνο από τις φωτογραφίες.

L' Aesthete Soleil said...

Μπρατισλάβα δεν έχω πάει, αλλά σε διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά θα δεις διαφημίσεις που θυμίζουν ελβετικές. Σαλέ και έλατα. Οπότε σωστά παρατηρείς.

7Demons said...

Όνειρο!!!
Κι ας μας εκνευρίζει ο Κούντερα.

celsius33 said...

δαίμονα, μα γιατί δε σου αρέσει ο Κούντερα? Πες μου τι ξέρεις για τον Bohumil Hrabal, μ έχει ενθουσιάσει:)