Sunday, January 25, 2009

Bad restaurant

Βρέθηκα στην Αράχωβα το σαββατοκύριακο, ένας φίλος "φαν" του μέρους με παρέσυρε να πάμε να δούμε το μέρος με κάποιον που ξέρει τα κατατόπια και ίσως πίσω από τη βιτρίνα του.
Βράδυ Σαββάτου πηγαίνουμε στο εστιατόριο-bar-club "Ακουαρέλλα". Πήχτρα, σε μικρά αγχωτικά τραπεζάκια, μεγάλη μπάνκα του Σαββάτου. Έρχεται ο κατάλογος. Μπριζόλα (μενταγιόν ελληνιστί) 32 ευρώ, ριζότο 20 ευρώ, ένα μπουκάλι κρασί 80 ευρώ. Η στενότητα του χώρου, το ότι δεν πεινούσα , και το εξώφθαλμα ακριβό μενού άρχισαν να με εκνευρίζουν. Μια ματιά στον κόσμο, και αυτή μου φάνηκε απογοητευτική. Ζευγάρια χορτασμένων 50ρηδων και βάλε, απέναντι μου μια ξανθιά στο απροσδιόριστο ηλικιακά φάσμα 40-60 λόγω των πολλαπλών αποξέσεων και τραβηγμάτων, και νέα παιδιά, ζευγαράκια με τα λαμέ τους ρουχαλάκια, και πολλοί πιθανότατα εργένηδες άντρες οι περισσότεροι βαρείς καπνιστές και με μεγάλη μπάκα μπροστά. Ο ντιτζέϊ άρχισε να παίζει ελληνικά δυνατά, ξεδιπλωνόταν με τα λεπτά το χειρότερο ελληνάδικο που χρόνια είχα να πάω. Συγκράτησα το Λάμπω της Βίσση, την Κατερίνα του Μπίγαλη, τον Πετρέλη, τη Βανδή και το Ρέμο σε διασκευές, όλα αυτά μέσα στα παστωμένα με κατσικίσιο τυρί, τρούφες, μενταγιόν κλπ και τα λαίμαργα στόματα και τα βαρεμένα πρόσωπα.
Δεν άντεξα και αναγκάστηκα να παραπονεθώ χοντρά για την επιλογή του φίλου μου, να με φέρει στο μαγαζί αυτό, που διατείνεται ότι είναι άνθρωπος της ποιότητας. Το να χρεώνεις μια μπριζόλα 32 ευρώ και να βάζεις τους ανθρώπους να ακούνε Κώστα Μπίγαλη είναι αυτό για το οποίο ο μοντέρνος νεοελληνικός πολιτισμός οδηγεί τόσους πολλούς ανθρώπους στον ψυχαναλυτή ή στην νέυρωση ή στη χρεωκοπία ή απλά στο να είναι κακότροποι στους εαυτούς τους και στους άλλους. Η κακόγουστη και λιμοκοντόρικη σύνδεση του υπερτιμημένου, του πανάκριβου, της δήθεν μάρκας με τα πιο ταπεινά, σκυλάδικα ένστικτα που έχουν μπολιάσει τη ράτσα αυτές τις δεκαετίες με τρελλαίνει, του είπα. Με τις ίδιες τιμές στο Παρίσι του είπα ή στις Βρυξέλλες, θα είχες προσωπικό σερβιτόρο να σε εξυπηρετεί με τη μεγαλύτερη ευγένεια, ενδεχομένως και ζωντανή μουσική με βιολί και πιάνο, και όχι κακομαθημένες καρακαηδόνες και γαμίκουλες να λικνίζονται αυτάρεσκα σε ότι πιο κακόγουστο μπορεί να ακουστεί και να περιμένεις 1 ώρα να σου ρθει το πιάτο. Μου είπε ότι πρέπει να χαλαρώσω, αποφάσισα να μην ξαναμιλήσω για το υπόλοιπο της βραδιάς, να κοιτάζω το κενό ή την απέναντι απροσδιορίστου ηλικίας ξανθιά, και να μυρίζω τον καπνό από τον πίσω μου τυπά που κάτι έλεγε σε μια έκρηξη υπερκοινωνικότητας. Στο τέλος πληρώσαμε τρία άτομα 145 ευρώ για φαγητό που μοσχοβολούσε οίηση και δηθενιά, και φύγαμε πάνω στο Όλα τα λεφτά της Βίσση με τρομερή ανακούφιση, και 100 ευρώ να πλήρωνα θα τα ξεχνούσα μπροστά στην έξοδο μου από κει μέσα. Ένιωθα σαν ένας κακός μαθητής, ή σαν ένας περήφανος αυτιστικός. Στην έξοδο περάσαμε τα παρκαρισμένα τζιπ, ευτυχώς έβρεχε, και αποφάσισα ότι παρόλες τις ομορφιές της περιοχής, και τα όχι λίγα θέλγητρα του τόπου γύρω, θα αργήσω να ξαναπάω στην Αράχωβα.

14 comments:

xomeritis said...

Θυμώνεις; καλά κάνεις...

Η απάντηση που έχω βρει είναι ότι στην Ελλάδα έφτιαξα το δικό μου κόσμο, στον προσωπικό μου χώρο, στις παρέες μου, σε ότι διαβάζω, ακούω και βλέπω, στη φύση της που ελπίζω να μείνει κάτι πριν πεθάνω.

Όσο για την Αράχωβα έχω ακούσει για το rebirth της αλλά αρνούμαι να το βιώσω. Όπως και την Μύκονο που έχω να πάω 11 χρόνια.

Κάποτε, ένας γνωστός, πήγε ένα φίλο του Ολλανδό στη Θεοδωρίδου, νομίζοντας ότι θα τον εντυπωσιάσει. Μου είπε με πίκρα πως στενοχωρήθηκε όταν ο Ολλανδός δεν εντυπωσιάστηκε και χαρακτήρισε τον περίγυρό του στο κέντρο διασκέδασης τριτοκοσμικό νεοπλουτίστικο.

Αστο Celsius, μην το πολεμάς, φτιάξε το δικό σου κόσμο, έχεις τα εφόδιά σου, τη ζωγραφική σου, τις παρέες σου.

musicbug said...

Me tosa lefta pou edoses tha mporouses na eixes prwto trapezi pista stin Anna kai na tragoudousate mazi:-)
Ayto pou perigrafeis distixws ginetai se polla meri tis Elladas, akoma kai stin Amorgo pou eixa paei kai einai alternative nisi. Egw sti thesi sou tha sikonomoun kai thafevga apo tin arxi.
Kali vdomada!!!

Caesar said...

Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;))
Δε φθάνει που ήταν όλα αρνητικά τα πλήρωσες κιόλας & μάλιστα ακριβά!
Πλήρης αισθητική υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά & καλλιτεχνικά.
Πλην όμως: De gustibus et coloribus non disputantum.

3 parties a day said...

OH, yes! Πολύ μου άρεσε αυτό το ποστ!
Δεν θα σχολιάσω τα υπόλοιπα. Είπες ό,τι είπες, κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...
Να πω απλά ότι στην Ελλάδα -που τόσο μου λείπει-, δεν έχω φάει ποτέ το φιλέτο που παρήγγειλα και χρυσοπλήρωσα, αντ'αυτού παίρνω ένα κομμάτι κρέας απ' αυτό που η μαμά μου φτιάχνει γιουβέτσι, κι άμα παραπονεθώ μου τη λένε κι από πάνω!

mahler76 said...

kaλά τα λέει ο Xomeritis από πάνω. Δεν αξίζει κάν να στενοχωριέσαι. Ευτυχώς δεν πάω Αράχωβα και Μύκονο.

Natasha said...

Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής, ο φίλος σου τόσο χαμηλό κριτήριο έχει και θεώρησε αυτό το μαγαζί ποιοτικό?Γιατί παρασύρονται τόσοι άνθρωποι και ασπάζονται μαζικά σαν πρόβατα αυτό που πλασάρεται ως hip, και θεωρούν όχι μόνο φυσιολογικό αλλά και τρέντι να πληρώνουν τόσα λεφτά για μια μπριζόλα και μια παλιομουσική?Και σου λένε και ηρέμησε από πάνω, μη γκρινιάζεις, διασκέδασέ το.

7Demons said...

Σωστός,σωστός,σωστός!!!


Προσωπικά,την Αράχωβα ούτε να την χ.......
Κάτσε να ζεστάνει λίγο ο καιρός,να σε κατεβάσουμε στη δική μας Μύκονο-που είναι διαφορετική από αυτό που νομίζει(και δικαίως ως ένα βαθμό)ο περισσότερος κόσμος, κι εκεί θα δεις τι θα πει ενδιαφέρον Σ/Κ!

xxx.

celsius33 said...

thomas, thanks, ωραίος ο Ολλανδός!
musicbug, το κακό είναι ότι η Άννα εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά τα τελευταία είναι μέρος του προβλήματος, και μάλλον το επιδιώκει (τα φράγκα γαρ):)
caesar, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα αυτό δε λες?
3 parties, thanks για την παρέμβαση σου:)
mahler, σωστός, χαιρετισμούς!
nati, τo hip σαν όρος είναι πολύ ωραίος, αλλά τραγικά παρερμηνευμένος δυστυχώς, το hip είναι σύμφυτο με τις επιλογές μας ειδικά των νέων, το πρόβλημα είναι ο βλακώδης ορισμός του από αρκετό κόσμο, φιλάκια σου!
συνάδελφε, άντε ντε, άντε, ελπίζω φέτος:)

Antoine said...

Απαίσιο... απλά!
Δεν μπορώ να πατήσω σε μαγαζιά που δεν έχεις χώρο ούτε αναπνοή να πάρεις!
Χαιρετώ!

s_k said...

αλλο;
:)

Belbo said...

Τόσο ωραίο μέρος η Αράχωβα και έχει καταντήσει τόσο κακόγουστο πραγματικά... Δεν πηγαίνω για χρόνια. Να σου προτείνω (αν δεν έχεις πάει) τη γειτονική Αγόριανη που διατηρεί το χρώμα της και το ωραίο καφενεδάκι της στην πλατεία (ελπίζω να μην έχει χαλάσει κι αυτή), σε καταλαβαίνω πλήρως! φιλικά,

celsius33 said...

:) have a nice week guys!

BOSKO said...

παρ' ότι είμαι φανατικός καπνιστής (και κοιλαράς ήμουν, αλλά με την πληρωμένη δίαιτα έχασα 15 κιλά), το να φεύγει ο καπνός μου και να τον τρώει ο άλλος στη μούρη είναι κάτι που εκνευρίζει πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Απαράδεκτη κατάσταση, όπως την περιγράφεις. Περί ακρίβειας και σε σύγκριση με το εξωτερικό, δεν έχω άποψη. Έχω ταξιδέψει αρκετά, αλλά όχι σαν και σένα. Πέρσι, ας πούμε, στο Λουξεμβούργο, σε ρεστοράν όχι α΄ κλάσης, πληρώσαμε δύο μερίδες αξιοθρήνητου ψητού κοτόπουλου, μια σαλάτα και δυο κόκα- κόλες 80 ευρώ...Ή στο Άμστερνταμ, που το φαγητό είναι φωτιά και λαύρα! Και σε τουρκικό κεμπαμπτζίδικο να φας, 12 ευρώ θα πληρώσεις για το ελάχιστο της ποσότητας! Τουλάχιστον, άλλο να τα σκας σε coffee-shop και άλλο με τον κάθε μαύρο σκύλο από πάνω σου...

Anonymous said...

rom: Fotis Evagelatos foe.zx636@gmail.com
Sent: Sat, November 21, 2009 9:40:12 PM
Subject: Fwd: Fw: ΑΚΟΥΑΡΕΛΛΑ Η ντροπή της Αράχωβας

Αγαπητοί φίλοι

Είμαι άνθρωπος που επί σειρά ετών αρέσκομαι στο να διασκεδάζω με καλή παρέα και φίλους χωρίς να υπολογίζω το κόστος. Είναι αυτό που λέμε γουστάρω να περνάω καλά όπως και εσείς. Πολλές φορές έχουν εκμεταλλευτεί την χαρά μου αυτή και έχω πληρώσει υψηλούς λογαριασμούς. Κάποιοι όμως βάλθηκαν να με εξοντώσουν και είναι οι ιδιοκτήτες της ΑΚΟΥΑΡΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στη Αράχωβα. Στον παρακάτω πίνακα θα καταλάβετε γιατί...

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΣΠΟΝΔΗ(2 Michelen) Athens
SOLYMAR (Mykonos)
NAMMOS (Mykonos)
ΑΚΟΥΑΡΕΛΛΑ
(Αραχωβα..)
Κρασί
Μαντινεία Τσέλεπου 29?
Μαντινεία Τσέλεπου 28?
Μαντινεία Τσέλεπου 28?
Μαντινεία Τσέλεπου 55?!!
Κρασί
Βίβλια Χώρα
34?
Βίβλια Χώρα
35?
Βίβλια Χώρα
35?
Βίβλια Χώρα
60?!!!!


ΜΑΥΡΟ στους απατεώνες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη για διασκέδαση και την καλή διάθεση όλων μας!!!!! Εμένα μου χάλασαν το κέφι, ώρα να τους το χαλάσουμε κι εμείς. Στείλε το μήνυμα σε όσους περισσότερους μπορείς!!

Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι καθόλου στους ΒΛΑΧΟΠΛΟΥΤΟΥΣ που κάθε Σαβκο διασκεδάζουν εκεί και είναι μια ΠΑΡΩΔΙΑ!!!