Saturday, February 21, 2009

Δύο ιδιαίτερες γυναίκες.


Διαβάζω το "Η ζωή είναι αγρίως απίθανη" της Μαργαρίτας Καραπάνου. Τα εφηβικά της ημερολόγια βγήκαν σε βιβλίο, υποθέτω με τη συγκατάθεση της. Λόγος διεισδυτικός ήδη από τα 13 της. Η Μαργαρίτα Καραπάνου πέθανε, αφού μας άφησε δύο τουλάχιστον βιβλία τα οποία δύσκολα καταχωρούνται σε κάποια κατηγορία τον "Υπνοβάτη" και το " Rien ne va plus" με φανατικούς οπαδούς. Κυκλοφορεί στο ίντερνετ όλη η συνέντευξη της που έδωσε στην Εύη Κυριακοπούλου στην εκπομπή "Η ζωή είναι αλλού" λίγους μήνες πριν πεθάνει. Τα καταπράσινα γατίσια αλλά και λίγο από κρύο καθρέφτη μάτια της, η σπασμένη από το τσιγάρο φωνή της, και όλη η προσωπική ιστορία που κουβαλά και τη μοιράζεται χωρίς κανένα κράτημα, όπως και η σπαραξικάρδια αισιοδοξία αυτού του μυαλού που χτυπήθηκε για δεκαετίες από τη χρόνια ψυχική νόσο με διάλειμμα τις ιδιοφυείς δημιουργικές της αναλαμπές, τοποθετούν τη συνέντευξη αυτή στο προσωπικό μου καλτ. Βαθειά συγκινητική και γεμάτη εμπειρίες από τη ζωή της, σχεδόν μυθική παρουσία βγαλμένη από την πιο βαθειά, μυστική αλλά και επώδυνη δυστυχώς επίγνωση.

Όπως συγκινητική ήταν και η επιστροφή της Αρλέτας Παρασκευή βράδυ παρέα του Φοίβου Δεληβοριά στις πρεμιέρες του. Ευχαρίστησε επί σκηνής το νευροχειρουργό που της έσωσε τη ζωή μετά το εγκεφαλικό που έπαθε πριν ένα χρόνο ακριβώς, αστειεύτηκε με το κοινό το οποίο δεν μπορούσε να είναι θερμότερο μαζί της, νεολαία αμέτρητη, αυτοσαρκάστηκε, καταχειροκροτήθηκε, τραγούδησε και άφησε μια γλυκειά αίσθηση χαράς και συνέχειας με το παρελθόν της, αυτό που εκφράζει με τον σεμνό παιχνιδιάρικο τρόπο της εδώ και δεκαετίες. Φαντάζομαι μετά το feedback που έλαβε εχτές από τόση νεολαία, θα χει βγάλει φτερά μέσα της. Σιδερένια!

12 comments:

Caesar said...

Διαχρονική, σεμνή & σταθερή αξία η Αρλέτα με την κιθάρα της!

oblivion said...

ήσουν κι εσύ στην Αρλέτα;!

ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια, ίσως και η πιο συγκινητική..

πολύ όμορφη βραδιά..

θα τα πούμε πάλι - ίσως και κάπου εκεί έξω ;)

Belbo said...

Ήθελα να πάω και δυστυχώς δεν τα κατάφερα: φοβερή καλλιτέχνης, οι δίσκοι της έχουν περάσει το τεστ του χρόνου και εξαιρετικός ο Δεληβοριάς που την ξαναφέρνει στην επικαιρότητα. Ελπίζω να τη δούμε περισσότερο! φιλικά,

s_k said...

σπαρακτικη η καραπανου.
καλησπερα σελ!

celsius33 said...

caesar, ovlivion, belbo συγκινητική βραδυά πραγματικά
fuzzy, πολύ χαίρομαι που σε άγγιξε αυτή η συνέντευξη. Τη λατρεύω την Καραπάνου, αυτή τη συνέντευξη τη λάτρεψα και θέλησα να τη μοιραστώ, είναι μοναδικό να ακούς έναν συγγραφέα να αποκαλύπτεται εκ βαθέων, τωρα που το σκέφτομαι ίσως αυτό που με αγγίζει περισσότερο σ αυτή τη γυναίκα είναι η αμεσότητα της, ουδεμία φιοριτούρα. Είναι σημαντικό!
Καλή εβδομάδα guys.

tania said...

Πολύ εξομολογητική η καραπάνου. Ένα τρυφερό,πληγωμένο, αιώνιο παιδί που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον εγωκεντρισμό καιτην απίστευτη εγωπάθεια των γονιών της. Πρέπει να είναι απίστευτα οδυνηρη αίσθηση να νιώθεις ότι η μάνα σου δεν έπρεπε να σε είχε γεννήσει. Η επίγνωση αυτή σε κάνει εντελώς ανοχύρωτο στις δυσκολίες της ζωής. Ας το σκεφτούμε όλοι εμείς που έχουμε παιδιά και προβάλλουμε το εγώ μας πάνω από τη δική τους ευτυχία.

celsius33 said...

έχεις απόλυτο δίκιο Τάνια, συμφωνώ. Το βιβλίο με τα ημερολόγια της είναι πολύ καλό, στο τέλος το χρησιμοποιεί σαν ημερολόγιο σχεδιασμάτων για τα βιβλία της, και ημερολόγιο της πάθησης της, πάντα με ένα insight που κάνει μεγάλη εντύπωση, και κάποια σημεία που μυρίζουν τρέλλα βέβαια, Θα τη θυμόμαστε τη Μαργαρίτα Καραπάνου.

tifoeus said...

cel,να διαβάσεις Η κασσάνδρα και ο λύκος...
φιλιά και καλό τριήμερο!

tifoeus said...
This comment has been removed by the author.
xomeritis said...

Που και για πόσο θα εμφανίζεται η Αρλέτα; Επίσης, θα κυλοφορούσε ένα νέο CD. Ξέρεις αν το κυκλοφόρησε;

"Αισθηματική ηλικία" said...

καποιος φιλος μου φρικαρε διαβαζοντας το ημερολογιο της τον τρεχαμε σε γιατρους...
με το βιβλιό της υποδέχτηκα το 2009
αυτο δεν ξέρω αν το κάνει καλο
το κανει ομως σπουδαίο...

καλο μηνα

celsius33 said...

Καλό μήνα καλή άνοιξη!!!!