Sunday, October 14, 2007

Έχει και το Ισραήλ το σινεμά του

Μια μπάντα Αιγύπτιων αστυνομικών με θαλασσί στολές και επωμίδες φτάνει στο Ισραήλ για να δώσει μια συναυλία παραδοσιακού αράβικου σε ένα άσημο χωριό. Κανείς δεν τους περιμένει στα σύνορα, μέσα στην έρημο. Οι ώρες περνάνε, έχουν πάρει λάθος λεοφωρείο παραμάσχαλα με τις τρομπέτες, τα κόρνα και ένα τσέλο με ροδάκια τεράστιο, και φτάνουν σε ένα άλλο ανώνυμο τόπο με ένα και μοναδικό ανοιχτό εστιατόριο που το διαχειρίζεται μια ηφαιστιώδης μαυρομαλλούσα Εβραία (που με κάνει να αναθεωρήσω τα μάλα για τα γονίδια της θηλυκής εβραϊκής ράτσας)...Τα παιδιά δεν έχουν που να μείνουν και εξυφαίνονται μικρές πατέντες για να βολευτούν όλοι τους για μια βραδυά στα σπίτια των θαμώνων του εστιατορίου. Ο καθένας συνεισφέρει με τον τρόπο του και την προσωπική του ιστορία στην αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με τον άλλον αυτό το ένα βράδυ, Αραβία και Ισραήλ και ο καθένας με τα θέματα του, που παρουσιάζονται απλά, αθόρυβα, σιωπηλά όσο σιωπηλή είναι η έρημος και η μικρή πολιτεία με τα προκάτ σπίτια που φιλοξενεί την μπάντα για μια νύχτα.
Η φετινή χρονιά έχει αρχίσει με πολύ καλές ταινίες, άλλο ένα διαμαντάκι "Η επίσκεψη της μπάντας", μια ταινία με ατμόσφαιρα Καουρισμάκι στο νότο, με υπόγειο χιούμορ, μοναχικούς βαρεμένους ήρωες της διπλανής πόρτας, ζουμ στα ζεστά εκφραστικά πρόσωπα, φωτογραφία που ενισχύει την ησυχία, και με μια αγκαλιά βραβεία σαν η καλύτερη ταινία στο Ισραήλ το 2007, το βραβείο Ειδικού βλέμματος στις Κάννες φέτος και σκηνοθεσίας στις Νύχτες πρεμιέρας εδώ. Από ότι βλέπω η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ξεκινά την προβολή της στην Ευρώπη μετά τα φεστιβάλ. Η μετάλλαξη του καθημερινού σε μαγεία. Σινεφίλ τρέξτε...

8 comments:

Anonymous said...

Thanx celsius για την πρόταση, φαίνεται καλή η ταινιούλα.

Tradescadia said...

Με έκανες να μετανιώσω που δεν την είδα στις νύχτες πρεμιέρας! Θα το επιδιώξω παρόλ'αυτά! Καλησπέρα!

etalon said...

Σπευστε! Συμφωνω οτι ειναι Η ταινία. Ελπιζω να συνεχιστει η προβολη της

celsius33 said...

Πολύ χαίρομαι που σας ενδιαφέρει η ταινία, είναι κρίμα τέτοιες ταινίες να χάνονται με τόση υπερπροσφορά!Oi bloggers είναι καλό κοινό (και εσύ Νάτι:)

IdentityCafe said...

Celcius h tainia pou les exei eggrafei sta kitapia mou!
Wraia!

Mou arese poly o Kaurismaki syneirmos !

hotel iris said...

Δεν ξέρω gamoto αν θα προλάβω, αλλά τα δείγματα του Ισραηλινού Κινηματογράφου
που έχω δει τα τελευταία χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από καλά και ξεκινώντας μ΄ αυτό

που μπορείς να βρεις σε dvd αλλά και με την καλοκαιρινή «φούσκα» του
Έιταν Φοξ

και μια επιπλέον, την πρώτη του αν δεν κάνω λάθος, Yossi & Jagger του 2002

cobden said...

Γενικά το Ισραήλ είναι μια χώρα-έκπληξη που αξίζει τον κόπο να την ανακαλύψει κανείς.Συμβαίνουν πράγματα εκεί κάτω σε πολλούς τομείς συν η υπέροχη νυχτερινή ζωή συν οι ωραιότεροι άντρες στον πλανήτη Γη!Αψηφίστε τις βόμβες και επισκεφτείτε το!

τσούτσουρος said...

τρεχωωωωωωω Lol