Monday, January 7, 2008

Exhibition




Είναι πολύ μεγάλος ζωγράφος, πέρασε τα 80, ζωγραφίζει ακατάπαυστα κάθε μέρα, απολαμβάνει από μακρυά μια δόξα χωρίς προηγούμενο που φτάνει στο μύθο, έχει μια ντουζίνα παιδιά με διάφορες γυναίκες που τα βλέπει ελάχιστα αν τα βλέπει καθόλου, στην ουσία τα παράτησε από νωρίς, λατρεύει τα σκυλιά και τα άλογα, αυτά ίσως περισσότερο από τους ανθρώπους, στα έργα του είναι ολοφάνερη η αγωνιώδης προσπάθεια να καταλάβει τον άνθρωπο μήπως και μπορέσει να τον αγαπήσει, κάθε έργο του είναι μάθημα υπαρξιακής ανατομίας της ανθρώπινης διάστασης και δυνατής προσήλωσης. Ζωγράφισε την Βασίλισσα Ελισάβετ με αμφιλεγόμενο τρόπο και ξεσήκωσε θύελλα στη χώρα, ασχημομoύρα (είναι που είναι αλλά δεν κώλωσε καθόλου), και αυτή φυλάει το έργο στη βασιλική της συλλογή στο Windsor μαζί με τα δεκάδες ορίτζιναλ σχέδια που έχει του Da Vinci, του Μιχαήλ Άγγελου κλπ κλπ.

Ήταν κολλητός του Francis Bacon, αλλά μαλώσανε και δε μιλήσανε για πολλά χρόνια μετά. Κάποτε ταξίδεψε στην Ελλάδα στο Β Παγκόσμιο και πέρασε μήνες στον Πόρο ζωγραφίζοντας τη φύση γύρω. Μέσα σ΄όλα αυτά είναι και εγγονός του Sigmund Freud. What a life δηλαδή..

Πόσο θα θελα να πάω να δω αυτή την έκθεση με σχέδια του γιατί ο Lucian Freud είναι ο αγαπημένος μου ζωγράφος. Ας ικανοποιηθώ τώρα με το αναλυτικό site του Μoma. Αν πάει κανείς Νέα Υόρκη και δει την έκθεση ας μας πει εντυπώσεις...


11 comments:

hotel iris said...
This comment has been removed by the author.
hotel iris said...

κάποια στιγμή αναζητώντας εικόνες είχα συναντήσει ένα συγκεκριμένο πίνακα που είχα σκεφτεί να τον κρατήσω για σένα γιατί μου είχε φανεί αρκετά διαφορετικός. στην πορεία ψάχνοντας πάλι για να τον βρω έπεσα πάνω και σ΄ άλλα έργα του μπαίνοντας ξανά στην μοναδική αίσθηση-εστω και απομακρυσμένη- που προκαλούν οι πινελιές του. καμία αίσθηση ωραιοποίησης απλά μια διεισδυτικότητα χωρίς κριτική και ένα φως κοντινό με ώχρα αλλά και πάλι ιδιαίτερο και μόνο δικό του... και μετά οι φωτογραφίες της νιότης του, αλαφροΐσκιωτος και αρχοντικά γοητευτικός με την μυθική οικογενειακή ιστορία φυγής πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη.

ps. οι φωτογραφίες στο προηγούμενο ποστ φοβερές σχολιάζω με καθυστέρηση, αλλά δεν φταίμε εμείς που μα ς παρασέρνουν τα συνήθως σοβαρά σου κείμενα και χωρίς μελό!

revqueer said...

Δεν τον είχα ακουστά τον συγκεκριμένο ζωγράφο. Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρων. Από Νέα Υόρκη δυστυχώς δεν αναμένεται να περάσω...

Axis Mundi said...

Είναι πράγματι καταπληκτικός καλλιτέχνης αλλά δυστυχώς η Νέα Υόρκη δεν είναι ούτε στα δικά μου άμεσα σχέδια :(

celsius33 said...

Την καλημέρα μου σε όλους, βλέπω ουδείς προβλέπεται να περάσει από Νέα Υόρκη :)΄΄Αντε να περιμένουμε το μουσείο της ακρόπολης να θαυμάσουμε τις Καρυάτιδες μέσα στο 2008. Tiffoeus πάντα ευγενικός !

nomansland said...

Τι ωραίος, τι ωραίο...να ΄σαι καλά!

IdentityCafe said...

χα! ειδα πινακες του Μπεηκον (περυσι σε αναδρομικη εκθεση στο Μπαφαλο) που τον απεικονιζαν κι απο τοτε τον εψαχνα...

Μεσ'το φλεβαρη θα παω ΝΥ, εαν τον εχει ακομη το ΜΟΜΑ θα σου πω εντυπωσεις!

celsius33 said...

α τι όμορφα identity, αξίζει να πας και περιμένω σχόλιο για την έκθεση και τον αρτίστα.Μετέφερε μου και την αίσθηση αυτού του μουσείου ρε παιδί μου, δεν έχω πάει αμερική βλέπεις. Είναι πολύ σημαντικός καλλιτέχνης και μοναδικός στη γραφή και το στυλ του.
no mans land, thanks !!

7Demons said...

1.Είναι όντως εκπληκτικός.
2.Αγαπά πράγματι τα σκυλιά
(αλλοιώς δεν θα ζωγράφιζε τη λυσσασμένη σκύλα-βασίλισσα).
3.Νομίζαμε ότι είναι κάρα-gay.
4.Πότε θα σε δούμε για καφέ?
5.Θα σου πούμε εντυπώσεις απο την έκθεση!

3 parties a day said...

Έχει αυτή την εποχή έκθεση των έργων του στη Βιέννη. Λέω να πάω αυτή την εβδομάδα.

celsius33 said...

πότε θα σε δούμε για καφέ τούμπαλιν δαίμονα?
Πήγαινε αγαπητή 3 parties και πες μας και μας. Εχτές πήγα στο Ρόρρη (το μόνο ζωγράφο που κάνει ουρές τελευταία σε ελληνική γκαλερί) και διαπίστωσα ότι όσο και να σου αρέσουν τα έργα του (Ρόρρη) που μοιάζουν θεματικά με τον Freud, δε συγκρίνεται με τίποτα με την απόδοση του Lucian F. που μέσα σε κάθε πρόσωπο υπάρχει ο σπαραγμός, η σκέψη, η τραγικότητα, η εμμονή η τρέλλα,και η ιδιοφυία. Τα χει πει σε ένα ωραίο ποστ του ο Art attack για τους δυο ζωγράφους τις προάλλες..αλλά παρασύρομαι, αναμένουμε εντυπώσεις λοιπόν αν σου άρεσε.