Sunday, March 11, 2007

Θεσσαλονίκη

http://www.sendspace.com/file/aed79a Σταυριανός , Θεοχαρίδης

Η Θεσσαλονίκη λιγώνει , περιέχει ομορφιές , αντιθέσεις , έπαρση και βαθειά λαϊκότητα όλα σε ένα . Παρόλο που έζησα έξι χρόνια , μετά από άλλα τόσα χρόνια παραμονής σην Αθήνα και βελτίωσης της ματιάς και της παρατηρητικότητας με τα χρόνια ( καθότι φοιτητής αλλού πατάς και αλλού τηράς ) , αυτή τη φορά την είδα με μάτι καθαρά τουριστικό. Διάσχιση μνήμης και αναμνήσεων ή μάλλον το αεράκι τις πήρε και τις σήκωσε ...


1. Οι παλιές αστικές πολυκατοικίες του μεσοπολέμου, μπελ επόκ , μοσχοβολάνε αλλοτινή γοητεία. Πόσο δεδομένη έπαιρνα τότε αυτή την ομορφιά. Θυμίζουν έντονα Κωσταντινούπολη και τη λεωφόρο του Πέραν . Σαν λάτρης της Πόλης , διαπίστωσα ότι οι δυο πόλεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία , στα χρώματα , στις μυρωδιές , στην εκζήτηση των πλούσιων στεκιών, και στα ταπεινά της φτωχομάνας . Οι ιστορικές συγγένειες είναι φανερές.






2. Οι αποστάσεις είναι αμελητέες συγκρινόμενες με τις μετακινήσεις του μέσου κατοίκου της Αθήνας. 15 λεπτά Μύλος- Γαλλικό ινστιτούτο.

3.Είναι ασφυκτική η παρουσία κάθε είδους φαγάδικου , τυρόπιτες , μπουγάτσες, γυράδικα, κρεπάδικα, κρεατάδικα , πίτσες αμέτρητα ταχυφαγεία σκουντιούνται το ένα πάνω στο άλλο , με σκοπό τό γέμισμα του στομαχιού των χιλιάδων φοιτητών της πόλης. Αν το καλοσκεφτείς είναι λίγο απαισιόδοξη όλη αυτή η φαγητοκατάσταση , οι βιτρίνες με τις πίτσες παντού , σε κάθε γωνιά , σε κάθε δρόμο. Ονόματα όπως ο μπελαλής , ο αυτοκράτορας , το σουβλακιρντί , ο μάγγας , είναι κάπως hard core για τίτλος κοινού γυράδικου τι λέτε? Άσε που σου προκαλούν και στομαχικό ίλιγγο καθ'οδόν..Το επόμενο είναι να διαβάσουμε κρέπες "Ο Βαρβάτος". Στομαχικώς ομιλώντας πάντως το φαγητό είναι πολύ καλό και φτηνότερο βέβαια από την Αθήνα.


4.Πόλη της καφετέριας,δεύτερος επικερδής βιοπορισμός μετά το φαγητό. Μέχρι και παρισιάνικη μεγαλόπρεπη απομίμηση στην παραλία. Ευχάριστο το γεγονός ότι τα παλιά στέκια κρατούν ακόμη , και προστίθενται και άλλα με ωραίες ξένες μουσικές (Face στην Βογατσικού κ.α)

5.Υπάρχει μια αίσθηση ευημερίας και χαριεντισμένης χαράς και βολής , που δε με πείθει και πολύ. Ταξί διαφήμιζε στην πόρτα του το στριπτιζάδικο Καλιγούλας , στο caligulas.gr δεν έχω μπει να το κοιτάξω. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα . Το λιμάνι μισολειτουργεί , η πόλη στενάχωρη , οι δρόμοι δεν επαρκούν.

6.Μία ώρα να βρούμε να παρκάρουμε ξημερώματα Κυριακής ,το πρόβλημα πάρκινγκ δεν περιγράφεται. Κάθε ελεύθερος χώρος ,μουσεία , πλατειούλες, πεζοδρόμια , είχε γεμίσει από αυτοκίνητα . Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, και στην Κυψέλη ακόμα μετά από μισή ώρα κάτι θα βρεις. Τραγική έλλειψη χώρων στάθμευσης .

7.Προστέθηκαν αγάλματα , γερόντων , στρατηγών , αρχιερέων , δε μου άρεσαν , αλλά μέσα σ' αυτά μπήκαν και μοντέρνας τέχνης , όπως έξω από το βυζαντινό μουσείο.

8. Το ανάκτορο του Γαλερίου στην Ναυαρίνου είναι world class in situ museum , δεν τα'χαμε προλάβει εμείς αυτά. Ταξίδι στο χρόνο , αποφλοιωμένη ιστορία , και γύρω οι χαρακτηριστικές πολυκατοικίες του 50 που παρόμοιες στην Αθήνα δεν υπάρχουν.

8. Ο Βασιλικός των Raining Pleasure είναι αξιόλογος καλλιτέχνης , και σαν φωνή και σαν παρουσία στη σκηνή. Ο Μύλος παραμένει σημαντικός χώρος στην πόλη που μαζεύει κόσμο. Γιαννάτου, Αγγέλακας λίαν συντόμως. Ο Σάκης Βανδής στην άλλη μεριά της πόλης αν πάλι το θέλεις.

9.Χαίρομαι που άφησα τη Θεσσαλονίκη παρόλο που αισθητικά η τελευταία είναι πολύ πιο όμορφη. Και πιο μονοδιάσταση όμως , πιο μικρή ,πιο αυτοθαυμαζόμενη. Στο τέλος ίσως πιο καταπιεστική.

10. Αν δε γίνει το μετρό σύντομα ( που όπως διάβασα δε γίνεται τίποτα γιατί μια εταιρία είναι χρεωκοπημένη και όλα έχουν κολλήσει) the city will be in trouble deep..

7 comments:

Desposini Savio said...

Αγαπώ Θεσσαλονίκη. Είμαι και'γω κορίτσι του Βορρά άλλωστε.
Μα θα συμφωνήσω μαζί σου.. αυτό το "μονοδιάσταστη" έχει αρχίσει και με χαλάει και εμένα.
Οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές!

Desposini Savio said...

μονοδιάστατη εννοούσα :)

Alex A. said...

Τι ωραίο ποστ! Μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες με την όμορφη μελαγχολία της Θεσσαλονίκης, που όντως συγκοινωνεί με τη μελαγχολία της Πόλης. Έχουμε καιρό να πάμε, από το Πάσχα του '05, και μου έχει λείψει...

stefan said...

super pics KAI KEIMENO, NA SE PROSLAVEI I MAGIA TSOKLI
EUGE

kalamaraki said...

EUGE!!!!Sunfwnw me to stefan,na se proslabei h Magia Tsoklh!Me taksidepses pali ...nostalgika kai gluka :) Perimenw na grapseis ena post kai gia thn polh mas ;) Filia kale mou Celsius... a presto

hotel iris said...

τι ωραία βόλτα αυτή στην Θεσσαλονίκη...
την ήθελα!

celsius33 said...

Ευχαριστώ σε όλους παιδιά ,
welcome tifoeus.
Καλαμαράκι , μπες στη θέση μου και μη με ζοχαδιάζεις , εσύ δηλαδή τι θα έγραφες για την πόλη μας ? Δε θα προτιμούσες να γράψεις για τη Σιένα? Άντε μπράβο , μη μου βάζεις δύσκολα.΄Η έμπνευση μου είναι γνωστό ότι υπολειτουργεί εδώ .
Desposini , da dove vieni?
stef et alex , mille merci