Thursday, July 3, 2008

Autumn Sonata

Τρώγωντας ομελέτα με βιολογικά κολοκυθάκια, κουρασμένος με πονοκέφαλο από τη δουλειά μέχρι αργά, (ξανα)είδα τη Φθινοπωρινή Σονάτα στο κανάλι της Βουλής. Πήγα να δω μία με τον Χιου Γκραντ αλλά δε με τράβηξε.
Και έμεινα πάνω στο πρόσωπο της Ingrid Bergmann στα γεράματα της, στην κορυφή του παιξίματος της, και στη Λιβ Ούλμαν, με τα άχαρα γυαλιά, σαν βασανισμένη κόρη. Να μην μπορώ να πάρω τα μάτια μου πάνω από την Ingrid, τις ρυτίδες της, τα υγρά της μάτια, το αριστοκρατικό της πρόσωπο. Και ότι λέγανε μου φαινόταν τόσο σημαντικό, και τόσο..χορταστικό να πεις ...και σκέφτηκα ότι παρόλο το δύσκολο θέμα και τα δύσκολα λόγια που εκστομίζονται, η ταινία έχει δύο από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς ever. Και ότι όταν είσαι κουρασμένος και ταλαιπωρημένος, αυτά τα λόγια είναι σαν βάλσαμο. Kαι υπέθεσα ότι σε ένα μικρό ή μεγάλο μέρος θα μπορούσε να αφορά τη μάνα μου με την αδερφή μου, ή τις ξαδέρφες μου..τέλος πάντων θεώρησα ότι το θέμα της δυνατής μάνας με την αβέβαιη κόρη είναι αρκετά συνηθισμένο και αφορά αμέτρητες γυναίκες. Αλλά η ταινία ορίζεται σαν βαριά κουλτούρα..(?)

Και μετά η ψυχή μου ηρέμησε, ευχαριστήθηκε από τις δυό θεότητες και τον πυκνό βαθύ λόγο, και είδα και τα Υπέροχα πλάσματα καπάκι που οι ήρωες είναι τόσο συμπαθητικοί, και επιτέλους ευχαριστήθηκα τηλεόραση.

13 comments:

Antoine said...

Εμένα μου άρεσε που γράφεις:

Τρώγωντας ομελέτα με βιολογικά κολοκυθάκια

Εγώ συνήθως την κάνω πιο ανθυγιεινή. Τυράκια, κασεράκια, γαλοπούλες, λουκανικάκια και λίγο αβγό...

Την ταινία δεν την έχω δει. Γενικά, δυσκολεύομαι να δω ταινία στην τηλεόραση. Άλλη η χάρη του κινηματογράφου! Και στο κανάλι της Βουλής... χα,χα!

celsius33, είσαι γιατρός;

BOSKO said...

εξαιρετική ταινία! Είδες πως σε φτιάχνει σε άσχετες στιγμές, όταν ο σκηνοθέτης της είναι μαιτρ στις ανθρώπινες νευρώσεις; και μόνο για τη συνύπαρξη των δύο κυριών που αναφέρεις είναι αριστούργημα!

Antoine said...

Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο στο Γύζη! Τον αγαπώ πολύ και είναι ο αγαπημένος μου Έλληνας ζωγράφος!

Είναι η μεγαλύτερη online gallery που υπάρχει. Δε θα βρεις πουθενά αλλού συγκεντρωμένα τα έργα του!


Ώστε γιατρός... από το φθινόπωρο θα έχουμε κι άλλο κοινό εκτός από την αγάπη μας για την τέχνη!

;-)

celsius33 said...

very nice antoine, αν με το καλό περάσεις Αθήνα να γνωριστούμε. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!!

dgalanis said...

ωραία ταινία

Antoine said...

Καλέ, οι εξετάσεις τελείωσαν και βγήκαν τα αποτελέσματα! Ιατρική περνάω όπου θέλω με τα μόρια που συγκέντρωσα, αλλά θα παραμείνω στη Θεσσαλονίκη.

Μάλλον θα σε περιμένω εγώ εδώ. Εσύ που σπούδασες, αν επιτρέπεται;

celsius33 said...

antoine, Μπράβο, τα κατάφερες. Και τόσο μικρός και με τόσο ωραίο blog. Σπούδασα Θεσ/νίκη και γω αλλά πολύ παλιά, το 97 τέλειωσα :)Να χεις ένα ωραίο ξεκούραστο καλοκαίρι τώρα.

revqueer said...

Κορυφαία σε όλα! Υπάρχει καλύτερη ταινία για τη σχέση μάνας-κόρης;

sensualmonk said...

[άσχετο: σημερινή συμπλήρωση σχετικά με την ρίμα χσεΐς, μιάς και σκάλισα τα σιντιά μου: υπάρχει και ένα ελληνικό cd -της σειράς 'μεγάλοι συνθέτες της μεσογείου', παραγωγή του οργανισμού 'εν χορδαίς'- όπου τραγουδάει, μαζί με άλλους, τραγούδια του σπουδαίου αιγύπτιου συνθέτη sayyed darwish, με τους beirut oriental ensemble. εύχομαι να το βρεις! :-)]

kyzikos said...

Πόσες φορές αν θυμηθούμε δεν έχουμε ταχθεί από την παιδική μας ηλικία να ικανοποιούμε τις επιθυμίες της μάνας μας, ξεχνώντας τις δικές μας ανάγκες?Πόσες φορές δεν έχουμε καλλιεργήσει έναν ψευδή εαυτό, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αγάπη της μάνας μας, που με τα χρόνια έρχεται σε σύγκρουση με τον αληθινό? Και μετά έρχεται η δυστυχία, η κατάθλιψη ίσως και δε ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι?αυτό μου θύμισε αυτό το βίντεο και σ'ευχαριστώ που το έβαλες γιατί την ταινία δεν την έχω δει και έχω σκοπό μετά από αυτό να τη δω.

IdentityCafe said...

ετσι, ετσι...
σωστος Κελσιε...

oblivion said...

Καταπληκτική ταινία όντως.. με την ευκαιρία λέω να την ξαναδώ! Η Ingrid Bergmann σε μαγνητίζει όντως..

celsius33 said...

χαιρετισμούς αγαπητοί revi ,κυζικούλη, μακρινέ identity (lost n found ), sensual monk, και oblivion !!