Friday, March 2, 2007

Αλλαγές




Αλλάζει ο τρόπος θέασης του αγαπώμενου πρόσωπου με το χρόνο , Όλγα η μια στην αρχή , Όλγα και η άλλη προς το τέλος για τον Πάμπλο.

"...Ο ψυχολόγος Καρλ Γιουνγκ επισκέφτηκε την έκθεση και έγραψε ένα διάσημο πλέον δοκίμιο, συγκρίνοντας τα έργα του Πικάσο με τις εικόνες που έφτιαχναν οι ασθενείς του, συμπεραίνοντας ότι η τέχνη του Πικάσο φανέρωνε το είδος της διχοτόμησης, της αντίφασης και "της πλήρους έλλειψης συναισθήματος" που χαρακτηρίζουν τους σχιζοφρενείς. Ο Γιουνγκ περιέγραψε τον Πικάσο σαν μια "υποκόσμια" προσωπικότητα, βυθισμένη στο σκοτάδι , που ακολουθούσε τη "δαιμονική έλξη της ασχήμιας και του κακού περισσότερο, παρά τα αποδεκτά ιδανικά της καλωσύνης και της ομορφιάς".Για τον Γιουνγκ, τα ασυμβίβαστα ακόμα και βίαια χρώματα των πρόσφατων πινάκων του Πικάσο , δηλώνουν απόπειρες να δαμάσει την εσωτερική του πάλη με τη βία..."
Jack Flam , Ματίς και Πικάσο , αντίζηλοι και φίλοι

5 comments:

Tamara de Lempicka said...

πραγματικα αναρωτιεμαι μερικες φορες τι θα ελεγε ενας Γιουνγκ παρατηρωντας τα εργα μου...ισως και ολων μας...

stefan said...

χμ τελικά η ψυχή του καλλιτέχνη βρίσκεται πάνω στο πίνακά του??

celsius33 said...

tamara , ο Γιουγκ δεν ήξερε από τέχνη εκείνη την εποχή , και θεωρείται εν πολλοίς ένα λάθος σχόλιο πάνω στο ζωγράφο , το έβαλα για να δείξω πόσο σχετική είναι η έννοια της κριτικής και της γνώμης τελικά , και πόσο ο κριτής κουβαλάει παραστάσεις από το δικό του γνωστικό κόσμο .Στα δικά σου κάτι θα λεγε πάντως , μα αυτή η καλλιτέχνης είναι τελείιιιιιως φευγάτη

stefan , το πρώτο πορτρέτο έγινε στη φάση του φλερτ , στα μπούνια του ο Πάμπλο , ταύρος κατακτητής σωστός γαρ, το δεύτερο αρκετα χρόνια μετα,η γυναίκα του πλέον Όλγα τον βασανίζει , του κάνει υστερίες , και του δυσκολεύει τη ζωή , είχε βρει και άλλη γκόμενα ο Πάμπλο ,γνωστός σαδομαζό και αυτός μπορεί να γούσταρε κιόλας, υπήρχε πάντως άσχημη αντιπαλότητα στο σπίτι . Δε φαίνεται ?

Alex A. said...

Ευτυχώς που δεν ζωγραφίζω... :)
Υ.Γ. Είδα τα σχόλια στο ποστ της 25/2 και "έπαθα"... δεν το περίμενα! Να είσαι καλά!

celsius33 said...

Άλεξ τα χαιρετίσματα και τις ευχές μου . Μ αρέσει πολύ να διαβάζω τις ιστορίες σου ,τις περιμένουμε . Όσο για τη ζωγραφική είναι ένα χόμπι για μένα , όπως κάποιος διαβάζει αθλητικές εφημερίδες εμένα μ αρέσουν οι βιογραφίες ζωγράφων , τα έργα τους , και να ζωγραφίζω και ο ίδιος βεβαια ( ενίοτε)