Tuesday, April 24, 2007

Aux armes




Μ' αρέσει που ασχολούμαστε με τις Γαλλικές εκλογές . Μ αρέσει που η Σεγκολέν και ο Νικολά μπήκαν στα σπίτια μας , και στα τηλεπαράθυρα μας και προσπαθούμε να κάνουμε τους καμπόσους και να δείξουμε ότι κατανοούμε το κοινωνικό γίγνεσθαι αυτής της μεγάλης χώρας. Οι Έλληνες συμπαθούμε τη Γαλλία , και οι Γάλλοι μας συμπαθούνε , μας πουλάνε και πάρα πολλά όπλα βέβαια , τους κάνουμε πολύ καλο σεφτέ κάθε χρόνο μετά τους Αμερικάνους.


Διασκεδάζω μ 'αυτά που διαβάζω για τη Γαλλία στον Ελληνικό και ξένο τύπο. Μια χώρα μίζερη , εσωστρεφής , ξενοφοβική, σε ευθεία κατιούσα , που αναμασά τις δόξες του παρελθόντος , τότε που η γλώσσα της ακουγόταν σε όλα τα διπλωματικά σαλόνια του κόσμου. Μια χώρα χαμένη από τον ανταγωνισμό της Αγγλοσαξωνίας , μια χώρα που οι άνθρωποι της θέλουν να εγκαταλείψουν. Πριν λίγο καιρό σε ξένο περιοδικό είχε αφιέρωμα στους 400000 Γάλλους που άφησαν τον Αστερίξ και μετοίκησαν στο Λονδίνο . Έχουν βρει σούπερ δουλειές και είναι πολύ ευχαριστημένοι. Το Γαλλικό μοντέλο ήταν πατερναλιστικό , αργό , με χαμηλούς μισθούς και πολύ ξενοφοβικό. Αν γεννήθηκες Άραβας , Άραβας θα μείνεις και όπως το κατάλαβα θα καθαρίζεις πάρκα και κάδους. Άντε να πουλάς προϊόντα σε κάποιο μαγαζί πωλητής. Έτσι η Γαλλία , η χώρα που σε διώχνει .....Ουδεμία σχέση με αυτά που βλέπεις όταν κάνεις τουρισμό , σούπερ τρένα , τάξη , ασφάλεια, φύση , αρχιτεκτονική...


Από έφηβος ακόμη έχω κόλλημα με τη Γαλλία. Έμαθα καλά γαλλικά , και ενίοτε με πιάνει και διαβάζω βιβλία και περιοδικά στα Γαλλικά, πολλές φορές διαβάζω και δυνατά για ψωνιά αλλά κουράζεται ο στόμας από τους διαφορετικούς φθόγγους. Πες τις λέξεις instruction , recherche επαναλαμβανόμενα και μετά τα λέμε. Βρέθηκα και για ένα εξάμηνο στις Βρυξέλλες φοιτητής και πήρα μια μυρωδιά από το θέμα Γαλλία , μέσα από ενδιαφέρουσες φιλίες.


Σίγουρα η χώρα έχει χάσει από την αίγλη της τα τελευταία δέκα χρόνια , φταίει και αυτός ο μαλακοκαύλης ο Σιράκ, που είναι στον κόσμο του ο άνθρωπος. Το παιξε το αντίπαλο δέος του Μπλερ-Μπους και άνοιξε μια τρύπα στο νερό.


Πάντως μη γελιόμαστε , όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες που μιλάνε για τις γαλλικές εκλογές με ύφος ειδήμονα και παντογνώστη , θα πρεπε να είχαν την ίδια ευγλωτία και ευστροφία για να σχολιάζουν και τα δικά μας , με μάτι ουδέτερο και μάτι κριτικό.


Η Γαλλία όσα προβλήματα και να έχει , δεν μας έμοιαζε και δε θα μας μοιάσει ποτέ. Το μόνο κοινό που έχουμε με τη Γαλλία είναι ότι τα γαλλάκια καλομάθανε όπως και εμείς τα ελληνάκια , και δε θέλουν να κουράζονται , θέλουν τις χειμερινές πληρωμένες διακοπές τους , τα επιδόματα τους, το εφτάωρο τους κατοχυρωμένο , τα ωραία τους επιδόματα . Θέλουν την αγάπη του κράτους μ τη φροντίδα του μπαμπά Ντε Γκολ, αυτόν γνωρίσαν αυτόν αγαπήσαν. Θέλουν να μείνουν στο ρελαντί , να μην ακολουθήσουν τη Κίνα , την Αμέρικα , την παγκοσμιοποίηση. Γιαυτό η χώρα έχει μείνει λίγο πίσω , είναι σκεπτικοί οι Γάλλοι , θέλουν να κερδίσουν χρόνο , γιατί δεν περνάνε άσχημα . Η υγεία τους είναι καλή , χειρουργεία και όλα δωρεάν . Το σύστημα λειτουργεί , ο κρατισμός αποδίδει , αλλά δεν μπορεί να πιάσει της φουλ ταχύτητες μιας αγγλικής πολυεθνικής εταιρίας ας πούμε.


Εμείς στον αντίποδα , θέλουμε τα ίδια σκατά στην παιδεία , θέλουμε ο ένας μήνας μαθημάτων να γίνει εξάμηνο , δε θέλουμε να αναπληρώσουμε πάσχατα και λοιπά τα μαθήματα που χάθηκαν από την απεργία των δασκάλων . Όλοι θέλουν να βγούνε στη σύνταξη και μάλιστα νωρίς. Εκεί στα 55 καλά είναι να χουμε και το σπιτάκι στην εξοχή να την πέσουμε. Στην υγεία θέλουμε απλά να έχουμε λεφτά για το φακελάκι.Η ελπίδα ενός δημοκρατικού συστήματος υγείας δεν υφίσταται πια. Εδώ είσαι και δεν έχεις έναν προσωπικό γιατρό να απευθυνθείς να σε παραπέμψει ο άνθρωπος άμα δείς κάτι περίεργο πάνω σου. Ο καθείς όπως μπορεί να γλυτώσει. Για τους δρόμους μας δε μιλάω , αλλά είναι επειδή τώρα ακόμα βάζουμε αέριο και σκάβουμε παντού , οι Γάλλοι το χουν αυτό από δεκαετίες, ότι σκάψανε σκάψανε . Εμείς είμαστε η χώρα του Work in Progress αλλά ξεχνάμε να βάλουμε την ταμπέλα να το πληροφορηθεί και ο άνθρωπος .Και όλα γίνονται φευγαλέα , βιαστικά , σχεδόν κλεψιμέϊκα.


Μη γελιόμαστε , η Γαλλία δεν παίζεται , όπως και πολλές άλλες χώρες βέβαια , είναι ωραία να ζεις στη Γαλλία , ζεις, εργάζεσαι, ταξιδεύεις, μορφώνεσαι, διασκεδάζεις, οδηγείς, κουλτουριάζεσαι...


Για αυτό και ο στόμφος των ειδημόνων και πολιτικών στα παράθυρα , που βάζουν πια μια ταφόπλακα σε μια νεκρή Γαλλία , στην αρχή με διασκεδάζει, λέω ωραία, μας απασχολεί η πολιτική αλλά στο τέλος με εκνευρίζει. Τί νόημα έχει να αποφαίνεσαι του γαλλικού θανάτου , όταν η δική σου χώρα ανεπρόκοπε βουλευτή πνέει τα λοίσθια , σε ευζωία , σε ποιότητα ζωής , σε γέννηση και διατήρηση πολιτισμού. Αλλά είπαμε εμείς έχουμε γνώμη για όλα , κατάλοιπο της αθηναϊκής αγοράς . Αλλά να κάνουμε και κάτι ρε παιδιά , να κάνουμε και κάτι. Ας αρχίσουμε ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας να μοιάσουμε στους Γάλλους , που θα μας κάνουν να τους λυπόμαστε στο τέλος τα μίντια. Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα . Οι λέξεις που μας πάνε τελευταία είναι δυστοκία , και Τσιτουρίδης , αμάν.


Άντε ας αφήσουμε τους Γάλλους , πιστέψτε με , περνάνε μια χαρά , τα δικά μας τα χάλια να δούμε ...ουψ σας έχασα , σόρυ έπεσα σε λακούβα.....

5 comments:

s_k said...

μπορει η γαλλια να μην ειναι στα καλυτερα της αλλα θελουμε πολυ δρομο γαι να τη φτασουμε εκει που ειναι.

just me said...

Άσ' τους να λένε, οι μίζεροι, αυτοί δεν θα έχουν ποτέ το Παρίσι!
:))

Desposini Savio said...

θα ήθελα να ζούσα σε κάποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης. ας ήταν και η Γαλλία (αν και έχω θέμα με τη γλώσσα γιατί δεν τη ξέρω και δεν μου ακούγεται και καλά στα αυτάκια μου. με τα γερμανικά έχω λατρεία και ας μην τα καταλαβαίνω).κλείνω τη παρένθεση.-
Celsious... θέλω πολύ να φύγω και να πάω να ζήσω mittel europaaaaa!

(ο καθένας με τον πόνο του...)

celsius33 said...

fuzzy και just me , ακριβώς αυτό ένιωσα και γω κάθεται τώρα ο Παναγιωτόπουλος και η Διαμαντοπούλου και λένε πως έπεσε η Γαλλία , και μεγάλα προβλήματα , είναι φαιδρό δηλαδή και εμείς εδώ είμαστε 20 χρόνια πίσω από την πεσμένη Γαλλία. Θαρρείς και αν βγει ο Σαρκοζί δηλαδή θα πάει πίσω η χώρα μισόν αιώνα. Εδώ οι Αμερικάνοι βγάζουνε Μπους , δε δικαιούνται και οι Γάλλοι να κάνουν καμμιά βλακεία ? Καλησπέρα σας άμφω.
Desposini και μένα μ αρέσει η κεντρική Ευρώπη , και η Ευρώπη γενικότερα. Ακόμα και η Μάλτα και η Ουκρανία μ αρέσουνε.Με τα Γερμανικά μέχρι προσφάτως είχα μεγάλη αντιπάθεια και δε μιλάω γρι αντίθετα από σένα , αλλά το Βερολίνο είναι υπέροχο μέρος να ζεις. Και μένα το αποθυμένο μου είναι πως δεν έζησα για καιρό έξω.
Ένα κομμάτι μου είναι πατάει εδώ , και το υπόλοιπο νοητά ζει κάπου στην Ευρώπη. Είναι η άμυνα μου στη γραφειοκρατία, στους άθλιους δρόμους , και σε τόσες αθλιότητες που συναντά κανείς καθημερινά σε μια πόλη σαν την Αθήνα. Χωρίς αυτήν την άμυνα το γλυκό δε μου βγαίνει με τίποτα , και πιστεύω ότι πάρα πολύ άνθρωποι είναι σαν εμένα εδώ. ( και φυσικά περισσότεροι χέστηκε η φοράδα στ αλώνι )

gitsaki said...

Έχω την ιδια τρέλα με τα γαλλικά και τη Γαλλία και το Παρισάκι που μου φαίνεται πανέμορφο και αξεπέραστο όλες τις εποχές του χρόνου!Εκεί έκανα και το μεταπτυχιακό μου,εκεί και πολλές από τις διακοπές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Σκέφτομαι ότι έχω καιρό να το επισκεφθώ ξανά.
Τι με νοιάζει για τις γαλλικές εκλογές;Εγώ την πόλη και τις μυρωδιές και τους λίγους φίλους σκέπτομαι.Και τις όμορφες αναμνήσεις.