Sunday, January 7, 2007

ΡΗΧΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΙΤΕ

1.Στο Βερολίνο οι τιμές είναι φτηνότερες από την Αθήνα. Ένας καπουτσίνο κάνει δυόμιση ευρώ η μπύρα δυόμιση ευρώ και με 15 ευρώ μπορείς να φας ικανοποιητικότατα. Τα λαχανικά και φρούτα όπως σ σόλη την ευρώπη είναι αρκετά ακριβότερα όπως και το ταξί , αλλά τα ρούχα πάλι και είδη σπιτιού και άλλες αγορές είναι φτηνότερα λόγω πιο υγιούς ανταγωνισμού προφανώς.
2.Στο Βερολίνο η ατμόσφαιρα και η διάθεση είναι αυτή του casual cool , άντρες και γυναίκες απλά ντυμένοι , που όταν βγαίνουν για ένα ποτό δε στολίζονται σαν τις λατέρνες και δε φορούνε πάνω τους μουσειακά συλλεκτικά φετίχ και λοιπά πανάκριβα γκάτζετς και αξεσουάρ. Σχεδόν κανείς δε χρησιμοποιεί το κινητό του. Γενικά υπάρχει μια διάχυτη απλότητα στη συμπεριφορά και έλλειψη έπαρσης και δήθεν , που κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται και να είναι συνήθως πολύ προσιτοί .
3.Στους γερμανούς αρέσει να παρανομείς και να σου το λένε.Τους αρέσει να είναι επικριτικοί όταν παραβαίνεις ένα κανόνα , από ένα φανάρι , ένα μουσείο που πλησίασες πολύ κοντά σ ένα έργο , κάπου που έβγαλες φωτό και απαγορεύεται , φαίνεται ότι η έννοια της παράβασης και της τιμωρίας είναι θεμελιώδης στο σύστημα αξιών τους . Μου χει τύχει να δω γερμανούς σε καυγάδες και παλιότερα , και βλέπεις ανθρώπους που είναι κοντά στα όρια μιας απαγορευμένης απόλαυσης , αλλά αυτό που έχουν και πρέπει να το πούνε θα το πούνε.
4.Οι δρόμοι στο Βερολίνο είναι τεράστιοι , και η κίνηση ελάχιστοι, ή είναι τόσο μεγάλοι που σηκώνουν πολύ καλά όλα τα αυτοκίνητα, ή ο κόσμος που είναι το πιθανότερο παίρνει το μετρό για οπουδήποτε .Τα πεζοδρόμια είναι τεράστια , αμερικάνικου τύπου , είναι για να γράφεις άπειρα χιλιόμετρα στο κοντέρ και να μην καταλαβαίνεις τίποτα. Το περπάτημα στην πόλη είναι μια απόλαυση , έχεις άφθονο προσωπικό χώρο αλλά χρειάζεσαι δυό γερά πόδια λόγω μεγάλων αποστάσεων , γιατί όλα είναι μεγάλα , από τα κτίρια , τους δημόσιους χώρους τα πάρκα , τους δρόμους...
5.Το Βερολίνο έχει υπεροχότατα μουσεία , αντάξια πρωτευούσης , για να αναφέρω κάποια ...
Στη gemaldegallerie θα βρεις Boticelli , Van Eyck , Durer, Rembrandt (ο άνδρας με την περικεφαλαία εκπληκτικού κάλλους και μυστηρίου ), Vermeer, Holbein , και άλλους διάσημους ζωγράφους ..απ΄έξω σε ένα καταπληκτικό bauhaus κτίριο από τον Rohe τον τελευταίο δάσκαλο της σχολής του Bauhaus , είναι η Neugallerie με εικοστό αιώνα , Picasso, Braque, Rothko, Kirchner, Munch, Dali και πολλούς άλλους που ξεχνάω. Στο Hamburger Banhof θα βρεις υπερμοντέρνα τέχνη , πιο πέρα από το τώρα , με πέτρες, χόρτα , μπογιές οικοδομικές , βίντεο αρτ, no art at all και αυτά τα παιχνιδιάρικα εν γένει πράγματα που βλέπουμε σε πολύ σύγχρονα μουσεία. Για τους φίλους της αρχιτεκτονικής υπάρχει και το μουσείο bauhaus, που έχει μέσα μια φοιτητική ατμόσφαιρα κατάληψης στην αρχιτεκτονική από νέους φοιτητές που το επισκέπτονται. Στo μουσείο της Περγάμου δεν πήγα γιατί δεν πρόλαβα άλλα άκουσα πως είναι εξαιρετικό. Επίσης τα μουσεία έχουν όλα κόσμο και είναι ορθά ενταγμένα στην καθημερινή ζωή της κοινωνίας και δεν είναι για τους κουλτουριάρηδες αλλά για όλο τον κόσμο.
6. Η αρχιτεκτονική βρίσκει τη χαρά της στο Βερολίνο , η πόλη είναι ένα πείραμα , ένα πάντρεμα διαφόρων στυλ από ΄τους τελευταίους αιώνες και τελευταία ειδικεύεται στη μοντερνα εργονομική αρχιτεκτονική , το κτίριο των Nordic embassies είναι μαγικό , σαν να μην είσαι σε κτίριο αλλά μέσα στη φύση , τόσο ένα με το περιβάλλον είναι. Και η σταλινική αρχιτεκτονική ακόμα των alexanderplatz, πύργου της τηλεόρασης και τα λοιπά μπλοκς οικιστικά έχει το ενδιαφέρον της .Στο Prenzlauer berg όπως και σε όλες τις residential περιοχές της πόλης , έχει υπέροχα κτίρια του προηγούμενου αιώνα ψηλοτάβανα όσο δεν πάει άλλο με γύψινα στολίδια και όλα αυτά που δεν ξέρω πως λέγονται τα διακοσμητικά . Ότι πρέπει για ψηλούς...
7.Τα μπαρ και κλαμπ είναι πολύ ωραία . Χωρίς καπνό αν και αρκετοί καπνίζουνε , ωραία ποτά και μια ατμόσφαιρα θετικής αναζήτησης , λόγω της πληθώρας των όμορφων νέων ανθρώπων που επαναλμβάνω δεν είναι σαν λατέρνες με τη μούρη στο ταβάνι , αλλά real people ...αυτό θα μου μείνει από το Βερολίνο , οι άνθρωποι είναι real όχι fake.
8. Στο Βερολίνο δεν υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο.
9.Στο Βερολίνο ανακυκλώνονται τα πάντα .
10.Αρκετά με το Βερολίνο , σαν τυπικός έλλην οφείλω να συγκρίνω και να πω για τα δικά μας τα χάλια ...για τα τζιπάκια έξω από τα σκυλάδικα , για τα 200ευρα που δίνουμε σε αυτά και λέμε και ευχαριστώ που μας πιάσαν τον κώλο , για την παντελή έλλειψη τάξης ευπρέπειας, αισθητικής και σεβασμού τελικά στο δημόσιο χώρο που μας αναλογεί , που είναι ελάχιστος εδώ που τα λέμε , και τον μοιραζόμαστε με μηχανές , εξατμίσεις , αδέσποτα και άλλους συμπολίτες μας, επίσης για τις γυναίκες που περπατάνε με μια μύτη να στα μπαρ της χώρας , και φορούν όλη την κουζίνα του Αρμάνη και νοιώθουν τόσο μα τόσο κούκλες που γίνονται κέρινα ομοιώματα στο τέλος ...Ότι και να πω είναι γνωστό και βιωμένο , ο καθένας ας πράξει όπως λέει η συνείδηση και η μόρφωση του.

1 comment:

stefan said...

funky and cool man !! by all means Berlin is becoming Europe's most interesting city;
sometimes though I wonder if germans should either have a master group psychotherapy or vent out their hidden aggressiveness more often to avoid mass murders ....