Thursday, February 1, 2007

Γράφοντας το καράβι περπατάει


Καράβι από άγρια χαράματα για Τήνο. Εφημερίδες της Κυριακής απλωμένες απ’ τους ανθρώπους. Φυσάει αρκετά και έχει κύμα, με ταράσσει ελαφρά στην πολυθρόνα. Χρόνος νυσταλέος , ζωντανεύει από το «2» και τους Anthony n the Johnsons , χρωματίζεται. Αν η ανομβρία συνεχιστεί λίγες εβδομάδες ακόμη, το στάρι λένε οι εφημερίδες θα ξεραθεί και δε θα έχουνε σοδειά φέτος.. αλλάζει ο κόσμος γρηγορότερα από όσο μπορούμε να το αντιληφθούμε . Τι θα τρώμε , ανταλλακτικά αυτοκινήτων ? Μακάρι να βρέξει , σκέφτομαι ν ανάψω ένα κερί στην Παναγία της Τήνου γι’αυτό το λόγο . Όταν ήμουν μικρός , ένεκα γιος γεωπόνου ,ένιωθα μια αγαλλίαση κάθε που έβρεχε γιατί ήξερα ότι έτσι θα υπάρχουν σοδειές, τα ποτάμια θα ποτίζουν με νερό τα καλοκαίρια , τα ζώα δε θα διψάνε και όλα αυτά τα φαιδρά , χαιρόμουνα όμως πολύ , η βροχή είναι ο αγαπημένος μου καιρός , κατά έναν περίεργο τρόπο είναι σχεδόν συνώνυμη με τον πλούτο , το χρήμα την ευμάρεια . Το νερό.
Έχω μια απορία με τις εφημερίδες. Τις διαβάζεις και ειδικά αν είναι έγκυρες και σοβαρές νοιώθεις μιαν ανησυχία, σχεδόν τρόμος σου κλείνει το λαιμό, για την κατάντια του να ζεις στο Ελληνικό κράτος. Τίποτε δε γίνεται , σκουπίδια παντού , ανακύκλωση μηδέν , κενοί νόμοι , θόρυβος , ρύπανση , αφασική καταναλωτική κοινωνία, χωρίς την παιδεία της κατανάλωσης και του γούστου. Αλήθεια είναι. Συμφωνώ και ενίσταμαι τη στιγμή που τα διαβάζω. Μα δεν κρατά η ανησυχία. Περίεργο αλλά ξεχνάω ταχύτατα ότι και αν διαβάσω στις πολιτικές εφημερίδες. Ακόμα και τα δυνατά τους άρθρα , αυτά με συναίσθημα , με εμπλοκή , με λόγο πλούσιο σε τεχνική και ύφος , και αυτά τα ξεχνάω. Τελευταίο άρθρο που θυμάμαι από έντυπο λόγο είναι ένα άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου για την κατάντια της νεοελληνικής κατάστασης σε μια Athens voice Δεκέμβρης 2006. Όπως και κάτι editorials του Φώτη Γεωργελέ , έχουν το παράπονο του κοινού νου , βλέπει αυτά που βλέπει και προσπαθεί ο άνθρωπος να τα βγάλει από μέσα του, με την απορία παιδιού, και έχει και λόγο πολιτικό , ασχολείται ακόμη μ αυτό το πράγμα που τείνουμε να ξεχάσουμε , ότι πολιτική είναι το παν γύρω μας. Πολιτική . Και όχι διαχείριση , όχι κυβερνητικοί εκπρόσωποι , όχι ωχαδερφισμός και εντυπωσιασμός των μέσων. Τελικά τέτοια άρθρα θυμάμαι από εφημερίδες αυτά που έχουν προσωπικό παράπονο, και την αντίθεση του ενός αλλά περισσότερο σαν απορία…είναι παράξενο κάποιοι δημοσιογράφοι ελάχιστοι όμως , βαστούν αεικίνητοι , κάτι μέσα τους είναι ακόμη ξύπνιο , κρίνουν , συλλογίζονται , παραπονιούνται , και χαίρονται φυσικά , είναι σαν ζωντανά θερμόμετρα που πάλλονται και αντανακλούν τους άλλους , ενίοτε προφητεύουν κιόλας , ερευνούν διαθέσεις συλλογικές , που θα σχηματιστούν στο άμεσο μέλλον. Αυτοί οι άνθρωποι μ αρέσουν , οι παραπονεμένοι με αιτία και πρόσωπο, ονειροπόλοι και ανήσυχοι. Φτάνει Άνδρο το καράβι , θα βγω να θυμηθώ τα ερωτευμένα μου καλοκαίρια όλα αυτά τα χρόνια ..φέτος το καλοκαίρι πόσο ζεστό θα είναι?

9 comments:

Anonymous said...

Πολύ ωραίο κείμενο. Με το περιβάλλον έχω φρικάρει κ εγώ αλλά δεν ξέρω γιατί, διατηρώ μια ελπίδα ότι πριν το χείλος του γκρεμού κάτι θα γίνει κ θα τη γλιτώσουμε.

Η Τήνος κούκλα. Κάποτε πήγαινα συχνά κ είχα εκτιμήσει τις φοβερές ταβέρνες, τα πράσινα σημεία κ τις παραλίες με το λίγο κόσμο.

celsius33 said...

Thanks Zoi. To profile sou den anoigei ston blogger prepei na kaneis publicly publish your profile gia na se diavasw kaI gw :)
H Tinos einai ekplhktiko meros , apo ta wraiotera xwria twn Kykladwn , epistrefeis sto parelthon.

Фе́ммe скатале said...

Ανάλογα πόσο θα ψηθεί ε;

Alex A. said...

Με συγκίνησε πολύ και αυτό το ποστ και το προηγούμενο, σαν ελπίδα μου φάνηκε... Να'σαι καλά!

Anonymous said...

Ευχαριστώ για την επισήμανση. Νομίζω ότι το διόρθωσα.

celsius33 said...

Oso yparxei omorfia dipla mas , paravale sthn Tino as poume , panta tha eimai aisiodoxos kai me elpida . Ta kalytera panta erxontai :)

gitsaki said...

Πολύ ωραίο κείμενο,συμφωνώ.
Στην Τήνο,αν και έχω περάσει πολλές φορές και την έχω επισκεφθεί άλλες δύο αλλά για λίγες ώρες μόνο,δεν έχω ποτέ παραμείνει,να την περιηγηθώ.Καταλαβαίνω και φαντάζομαι ότι θα είναι όμορφη και σκέπτομαι να την βάλω στο πρόγραμμα,ως ταξιδιωτικό προορισμό,πολύ σύντομα.
Η κοντινή της Σύρος,είναι το αγαπημένο μου νησί,αυτό που έχω διαλέξει για να ονειρεύομαι.
Καλό απόγευμα!

celsius33 said...

Thanks gitsaki , wraio to blog sou tha se diavazw . Giati diavazeis psyxiatrikh?

Rainman said...

nice blog! :)